Povratak

Iscjedak iz oka mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja maca ima neki problem s lijevim okom, mažem redovito s chloramphenicolom, 2 x dnevno, ali nikako da stane suziti i traje već podulje vrijeme. Imate li kakvo objašnjenje? Maca živi u stanu, dakle ne ide van. Hvala na utrošenom vremenu, Laura

O: Iscjedak iz očiju u mačaka redoviti je znak bolesti očiju te se on može pojaviti naglo ili se razvijati i/ili povećavati postepeno. Prema boji i njenoj konzistenciji iscjedak iz oka može biti vodenast, gusti i neproziran (mukozan), gusti i gnojan (žuto-zelene boje i tvrdi) ili krvav. 

Postoje različiti uzroci pojavi iscjetka iz očiju, kao što su: opstrukcija suznog kanala zbog abnormalno razvijenog kanala ili suznih otvora s posljedičnim prelijevanjem suza, prekomjerna produkcija suznih žlijezda zbog iritacije ili upale površinskih struktura oka ili boli u i/ili oko oka (keratitis, konjunktivitis, defekti ili abnormalnosti vjeđa,...), čireva rožnice, glaukoma, luksacije leće, uveitisa, traume, sindroma suhog oka, infekcije površine oka ili udružene sa generaliziranim bolestima ili infekcijama.

Treba spomenuti i ostale uzroke poput, najčešćih, bakterija, virusa, klamidija i gljivica, zatim, alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost kemikalijama, iritacija vjetrom, prašinom, dimom. Kod alergijskog konjunktivitisa postoji obostrano crvenilo očiju, smetnje suzenja, žarenje u očima i svrbež. Većina životinja ima i popratni rinitis, a svrbež dovodi do trljanja očiju i edema.

U dijagnostici i utvrđivanju uzroka problema s očima i pojave pojačanog iscjetka iz očiju, potrebno je provesti kompletan oftalmološki pregled vjeđa, rožnice, konjunktive, prednje i stražnje komorice oka, Schirmerov suzni test, pretraga fluoresceinom, tonometrija. Od dodatnih pretraga treba napraviti kompletni opći pregled, pretragu iscjetka očiju (bakterijska i citologija), kompletnu krvnu sliku i biokemiju krvi za identifikaciju neke već postojeće bolesti.

U skladu s postavljenom dijagnozom, određuje se najprikladniji način tretiranja utvrđena stanja.

Naime, kao što se iz svega gore navedenog da zaključiti, postoje različita oboljenja očiju, njenih anatomskih struktura te njene okoline koja mogu dovesti i do kliničke slike koju Vi i opisujete kod svog ljubimca. Stoga mi je nemoguće točno utvrditi o čemu je riječ kod Vašeg ljubimca.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da ljubimca odvedete kod veterinara na pregled. Naime, isti će biti u mogućnosti utvrditi točno što je posrijedi s ljubimcem, odnosno, postaviti dijagnozu te odrediti najprikladniji način liječenja i tretiranja utvrđena stanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr