silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imamo macu, stara je 4 godine. Prije otprilike tjedan dana primjetili smo da ima bijeli iscjedak. Konstantno se liže, smršavila je te ima kraste na repu. Zanima me koliko je to opasno, kako joj možemo pomoći te može li se prenijeti na čovjeka? Puno hvala, Siniša


O: Pretpostavljam da se radi o iscjetku iz spolnog otvora, koji mačka liže, a ostaci na repu su se skorili i moguće doveli do iritacije kože repa i krasti.

Rane na repu i skoreni iscjedak bi bilo dobro oprati nekim antiseptikom ili blagom sapunicom. Dugotrajna infekcija opterećuje imuni sustav i  cijeli organizam i iz tog razloga je maca smršavila.

Iz spolnih organa ženki može istjecati krv ili gnoj koji mogu potjecati iz maternice ili iz rodnice.

Oboljenja maternice nastaju, osim kod teških poroda i zadržavanja posteljice,  i prilikom samog parenja (koitalne ili transspermalne infekcije). Najčešće je zahvaćena sluznica maternice, rjeđe dublji slojevi zida maternice. Kod zaraze parenjem nastaju kronični endometritisi. Dijagnoza kod krvarenja ili gnojnog sekreta iz spolnih organa gravidnih životinja postavlja se pažljivim vaginalnim pregledom, pomoću spekuluma ili vaginoskopa.

Krvarenja iz rodnice te gnojni iscjedak liječimo uglavnom lokalno (ispiranje dezinficijensima, tamponiranje, kirurški tretman, podvezivanje vaginalnog tumora, resekcija cista i aplikacija vitamina A i antibiotika).

U pasa i mačaka razlikujemo tri oblika kronične upale maternice: cistična degeneracija endometrija, sluzno gnojni oblik i gnojna upala maternice (piometra). Sitno cistična degeneracija uzrokovana je poremetnjom hormona i ona prethodi piomeri. Piometri, znači, prethodi jedno produženo tjeranje. Piometra se ustanovljuje palpacijom maternice preko abdominalnog zida te rentgenskom pretragom. Hematološkim pregledom krvi otkriva se leukocitoza (preko 1000, odnosno 1500 leukocita u 1 mm3 krvi). No, kod zatvorene piometre (kada gnoj ne otječe van nego se zadržava u maternici) broj leukocita neće pokazivati promjenu, jer ih većina je u maternici u sastavu gnoja. Polidipsija (pojačana žeđ i pojačano pijenje vode) je karakteristični anamnestički podatak za piometru. Kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. je opširno opisala piometru ovdje.

Stoga Vam preporučam da macu odvedete u najbližu veterinarsku ustanovu za male životinje kako bi dobila antibiotsku i potpornu terapiju jer bi, u protivnom, zbog slabljenja imunog sustava mogla uginuti.

Što se tiče opasnosti za vaše zdravlje, manipulacija sa životinjom zahtjeva osnovne higijenske mjere, tj. pranje ruku antisepticima, eventualno nošenje rukavica. I inače nema puno bolesti koje nam mogu prenijeti mačke, a tu se ubrajaju bolest mačjeg ogreba i bjesnoća. Bolest mačjeg ogreba - osoba koju ugrize ili ogrebe mačka zaražena bakterijom Bartonella henselae, može dobiti ove simptome: glavobolja, vrućica, otečeni limfni čvorovi, umor... Simptomi obično sami nestaju, ali u težim slučajevima liječi se antibiotikom. Nema nekih dugotrajnijih komplikacija. Bjesnoća je ozbiljna bolest uzrokovana virusom koju u ljudski organizam ulazi preko ugriza ili rane zaražene slinom inficirane životinje. Inficirana životinja uvijek ugiba i za sigurnu dijagnozu bjesnoće je potrebno izvršiti pretragu mozga.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: