silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Udomili smo mačku koja je kod nas već 3 godine. Inače nije velikog rasta, sitna je, sitnih kostiju, no ono što me zabrinjava je što slabo jede. Niti jedna hrana joj nije dovoljno dobra i jede vrlo malo.Recimo, jedna konzerva od 400 grama njoj traje 5-6 dana, a uz to jede i suhu hranu, naravno, vrlo malo. Sterilizirana je i nije bolesna, no po mom mišljenju je malo premršava i dlaka joj nema dovoljno sjaja, zubi su joj tanki i oštri, kao i nokti (nokti joj ponekad pucaju, tj.rascvjetaju se). Koji je razlog ovome i da li treba nešto poduzeti kako ne bi došlo do nekog deficita u organizmu i bolesti?

Hvala, Mia


O: Neke mačke su vrlo izbirljive i zbog toga  često imaju loše prehrambene navike i neredovito jedu.

S obzirom na to da na tržištu postoje razne vrste dehidrirane (suhe) i konzervirane (mokre) hrane, teško je izabrati jer je  u današnje vrijeme potrebno gledati i financijsku stranu.

Mi razlikujemo hranu prema izbalansiranosti hranjivih sastojaka, kvaliteti bjelančevina i probavljivosti  pa u  Pet centru, osim komercijalnih, možete pronaći  premium i  superpremium hrane. Takve kvalitetnije hrane su prilagođene raznim kategorijama i pasminama mačaka pa čak i njihovim specifičnim potrebama. Tako postoje hrane za mačiće, odrasle mačke i stare mačke, zatim za izrazito kućne mačke ili one koje žive vani, mačke koje imaju osjetljiv probavni sustav,  probleme sa zubnim kamencem ili mokraćnim kamencima. Postoji hrana koja pospješuje izbacivanje polizane dlake i hrana koja pospješuje zdravlje kože te lijep izgled dlake.

Dehidrirane (suhe) hrane su preporučljivije zbog veće količine bjelančevina i drugih hranjivih sastojaka. Nakon mokre hrane ostaje puno više plaka na zubima , koji s vremenom može preći u  zubni kamenac i gingivitis (upala zubnog mesa) o čemu možete više pročitati ovdje i ovdje.

Problem izbirljivosti može biti povezan s problemima u usnoj šupljini jer tada i samo uzimanje hrane može biti  bolno.

Proizvođači superpremium hrane prilagođavaju se potrebama i izbirljivih mačaka. Royal Canin FHN Exigent 35/30 je hrana za jako izbirljive odrasle mačke. Teksturom i palatabilnošću granula stimulira se mačku da jede. Dvije vrste granula (različitog oblika, sadržaja i teksture) djeluju na način da se zadovoljava apetit najizbirljivijih mačaka. Specifična formulacija obiju granula ima prvenstveno cilj da stimulira apetit, ali se nije zaboravilo niti na opasnost od prekomjerne težine, budući da je osigurana odgovarajuća energetska vrijednost.

Loše prehrambene navike mogu rezultirati lošim stanjem dlake i kože. Kompleks aktivnih sastojaka koji uključuje biotin i boražino ulje (izvor Omega-6 kiselina) jamči zdravu i sjajnu dlaku.

U slučaju da maca uzima manje kvalitetnu hranu, možete joj dati  vitaminsko- mineralne preparate, koji sadrže vitamine B kompleksa, a posebice biotin te Omega-3 i Omega-6 masne kiseline. Vitamini B kompleksa osim utjecaja na zdravlje kože , imaju funkciju u metabolizmu  te potiču apetit.

O izbirljivosti možete pročitati i ovdje.

OZNAKE: