Povratak

Iznenadna agresija mačka prema vlasniku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačka, britanskog kratkodlakog, starog godinu i pet mjeseci. Prije par mjeseci je kastriran. Obično je živahan i razigran, ponekad agresivan, ali sve u granicama normale. Grize i grebe, ali na način koji mu mi dopuštamo. Ne voli se maziti i ne da da ga se dira i drži u rukama. Prije par dana sam ušao u kuću izvana, nakon što sam pomilovao drugog mačka na cesti, i moj mačak me je bijesno napao, kako nikada nije. Počeo je vrištati, grebati i gristi me po nogama, a ja nisam mogao pobjeći, sve dok ga ukućani nisu odvojili. Brine me ovo jer i do sad sam imao kontakt s mačkama vani i nikada nije bilo sličnih ispada. Taj put mačak se smirio, međutim, dva dana poslije, opet isto. Iz čista mira, mačak dolazi u sobu i napada me, na isti način, vrišteći i jezivo urlajući. Oba puta dlaka i rep su mu bili nakostriješeni. Nakon što se smiri, ne dopušta da mu priđem. Frkće na mene i mijauče ako mu se približim, a on nije u stanju da me napadne. Šta je u pitanju i šta da radim ? Molim Vas da mi pomognete jer više ne smijem ostajati na samo s mačkom jer je nemoguće obraniti se, a ne znam kada će ponovo doći do sličnog ispada...
Almir
 

O: Za mačke bismo mogli reći da su polupitome životinje koje se vraćaju svom divljem instinktu za vrijeme igre, socijalne interakcije ili stresa. Agresivne mačke se vežu za jednu jednu osobu, a za druge ne mare.

Način na koji se takvo ponašanje može 'zauzdati' je da mački omogućite puno aktivnosti koje će joj dopustiti da svoju energiju usmjeri na prihvatljive objekte. Ona svoje frustracije može iskaliti na njima. Ako se mačka već uzrujala, pustite je nasamo da se smiri. Najbolji način kontrole agresije jest nagraditi dobro ponašanje pažnjom i hranom te ignorirati i spriječiti situacije u kojima Vaša mačka postaje agesivna.

O agresivnom ponašanju kod mačaka detaljno je pisala kolegica Zdravka Rumiha dr. vet. med. u odgovorima Mačak grize i grebe i Agresivan mačak.

U ponudi Pet centra su Ceva Feliway spray i Feliway raspršivač koji sadrže prirodne sastojke sa svojstvima mačjeg facijalnog feromona. Koriste se za prevenciju obilježavanja mokraćom, zaustavljanje grebanja te za smirivanje mačaka u stresnim situacijama. Sprej se nanosi direktno na predmete koje mačka obilježava na neželjeni način, a raspršivač se utakne u utičnicu (slično kao osvježivači zraka) te djeluje kroz mjesec dana na površinu od 50-70 m². Oslobađanjem djelatne tvari uznemirene mačke ponovo se smiruju te se počinju ponašati na uobičajeni način.

Ako uz primjenu navedenih preparata ne dođe do vidnog poboljšanja, savjetujem Vam da, ako je to moguće, Vašem ljubimcu promijenite stanište, odnosno omogućite mu da ide van.

Kako bi se utvrdilo radi li se u pojedinom slučaju možda o organskom poremećaju, kao što kolegica i navodi u priloženim odgovorima, potrebna je pomoć veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr