Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li je zdravo mački dati sirovo jaje da pije i zašto? Robert

O: Jaja su zdrava za mačke. Međutim, ona mogu predstavljati i određeni rizik za mačke.

Mačke su po svojoj prirodi karnivori (mesojedi) te im je u dnevnoj prehrani potrebno, za optimalno zdravlje, osigurati visoku količinu proteina. Jaja predstavljaju izvrstan izvor proteina visoke biološke vrijednosti. To znači da sam organizam mačke može jednostavno iskoristiti te bolje upotrijebiti proteine.

Također, utvrđeno je da i sam žumanjak može djelovati na kvalitetu dlake ljubimca.

Međutim, uz jaja se nerijetko povezuju i određeni problemi, kao što su trovanja i deficit biotina.

Kada govorimo o trovanjima i jajima najčešće se misli na salmonelozu. Naime, iako salmoneloza nije tako česta pojava kod mačaka, ona se pojavljuje i zbog tog razloga se ne bi smjela podcijeniti. Ova bakterija se može uništiti visokom temperaturom (npr. kuhanjem jaja).

U bjelanjku jaja nalazi se i enzim avidin. Dokazano je da ovaj enzim reducira postojanje biotina (vitamin H, B7), odnosno, njegovu resorpciju. Posljedično, ako se uzima u većim količinama redovito, može dovesti do nedostatka biotina i svih pripadajućih kliničkih znakova ovog poremećaja.

U svakom slučaju, mnogi stručnjaci s područja veterinarskog nutricionizma se slažu da sirovo jaje, ako se daje povremeno i umjereno (npr. kao poslastica) teško da može izazvati nedostatke biotina. Takva "poslastica" bi se mogla primjenjivati npr. 2 puta tjedno.

Naravno, za Vašu sigurnost i sigurnost Vašeg ljubimca možete prethodno jaje skuhati ili dati ljubimcu samo žumanjak.

OZNAKE: