Povratak

Kastrirani mačak obilježava teritorij urinom i pokazuje znakove tjeranja / Optimalna dob za kastraciju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Kastrirali smo mačora prije više od 6 mjeseci, kad smo ga kastrirali bio je star oko 7 mjeseci. No, primjetili smo da mu se ponašanje nije promijenilo. Isprva smo mislili da je normalno da prođe 4 mjeseca dok se hormoni ne izluče, ali nakon ovoliko vremena malo nam je čudno. Čak se par puta pomokrio (iako nije bio miris klasičnog urina nego nesnosan smrad) i čim osjeti ili vidi mačku, počne divljati i skakati na prozore, a od nedavno je i počeo mijaukati i zavijati, baš kao pred parenje. Zanima me što bi moglo biti uzrok tome i je li moguće da je kastracija bila neuspješna i ako je, što učiniti povodom toga? A što se tiče prehrane, otkad je kastriran, prešli smo na Royal Canin za kastrirane mačore do 7 godina starosti.

Puno Vam hvala na Vašem odgovoru.

Ivana

O: Nekastrirani mužjaci koji ne idu van iz domova kada se tjeraju uglavnom su uznemireni, stalno mijauču u potrazi za ženkom te obilježavaju po stanu svojim urinom vrlo intezivnog i neugodnog mirisa.

Iako je markiranje urinom svojstvo nekastriranih mačaka, mnogi kastrirani mužjaci također nastavljaju obilježavati urinom. Mačji urin ima vrlo jak i neugodan miris. Obilježavaju da označe svoj teritorij te obilježavaju kada je u blizini mačka koja se tjera. U kastriranih mužjaka mačaka se može također pojaviti tjeranje, pogotovo ako u blizini imaju mačku koja se tjera ili drugih životinja. Čak mogu i pokušati pariti drugu mačku ili napadaju plišane igračke.

Savjetuje se kastrirati mačka prije nego počne obilježavati jer na taj način neće niti razviti tu naviku. To je prije šest mjeseci starosti. Tada i urin još ne promijeni miris.

Istraživanja pokazuju da 77% kastriranih mačaka ne obilježava urinom.

Za svaku je pohvalu što ste odlučili kastrirati Vašeg mačka. O prednostima kastracije pisala je kolegica Davorka Balantin, dr. vet. med. u ranijem odgovoru Kastracija mačka.

Uvijek dobro očistite mjesto koje ljubimac označava i izbjegavajte sredstva s amonijakom koja mogu opet potaknuti mačka na obilježavanje jer ih podsjećaju na urin. Iz ponude Pet centra izdvajam Cato frisch sprej koji odstranjuje neugodne mirise najrazličitijeg porijekla i to tako da ih razgrađuje te Amici e felici deterđdžent za čišćenje i protiv neugodnih mirisa.

U trgovinama Pet centra možete nabaviti i sprej za odbijanje mačaka od označavanja te sprej na bazi mačjih feromona kojima se ispravlja nepoželjna navika označavanja urinom, umjesto čega mačke počnu određeno mjesto označavati trljanjem brade.

Ukoliko se ponašanje ne smiri, savjetujem Vam da se obratite veterinaru koji je kastrirao mačka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr