elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam mačka starog godinu dana, s dva mjeseca starosti je povraćao prvo pomalo, na kraju mu se trbuščić jako napuhnuo i izbacio parazite (gliste), po uputi veterinara smo kupili pastu i time ga očistili od parazita, kasnije nije imao problema s time. Inače je kućni mačić, koji je u početku nuždu obavljao u stanu, a sada izađe van samo po potrebi nužde i vraća se odmah unutra. Nije kastriran ni cijepljen, jako je razigran i osjetljiv, ali u zadnjih tjedan dana je prvo počeo kihati, zatim kašljucati i imao je promukao glasić i jako malo je jeo. Unazad dva dana počeo je povraćati, ali samo male količine tekućine, pomalo pjenušave, te odbija hranu i tekućinu i vidno je smršavio. Ne znam da li je uzrok možda iskašljavanje kuglica dlaka ili nešto drugo pa vas molim za pomoć. Ne znam ima li to ima kakve veze, ali on jako i slini, a hranimo ga isključivo hranom za mačke i keksićima. Zabrinuti smo za zdravlje našeg ljubimca i mezimca pa vas molimo za pomoć. Zahvaljujem. Matea


O: Kihanje, iscjedak iz očiju, promukli glas i pojačano slinjenje u mačaka najčešći su simptomi infekcije gornjih dišnih puteva.

Uzroci ovih infekcija su obično mačji herpesvirus (mačji rinotraheitis) i kalicivirus, a zatim slijede klamidije, mikoplazme, reovirusi te od bakterija Bordetella bronchiseptica i neke vrste pasterela.

Mačke se obično zaraze u kontaktu s drugim mačkama ili putem kontaminiranih predmeta.

Sami simptomi bolesti ovise o vrsti virusa ili bakterije, dobi životinje te njezinom imunološkom sustavu. Najčešće se javljaju kihanje, iscjedak iz nosa i očiju, pojačano slinjenje, povišena tjelesna temperatura, gubitak apetita, depresija te ponekad upala pluća. Bolest može trajati od jednog pa negdje do četiri tjedna.
 
Dijagnosticira se na temelju anamneze (je li mačka cijepljena, dolazi li u kontakt s drugim mačkama itd.), kliničkih znakova i laboratorijskih nalaza (nalazi krvi, izolacija virusa, dokaz antitijela...)
 
Tijekom liječenja potrebno je održavati prohodnost i čistoću nosa i očiju (vlažne maramice za mačke, Optiseptyl kapi..), maci osigurati mirnu i toplu prostoriju te davati visoko kvalitetnu hranu i osigurati da ima stalno svježu vodu. Budući da im je osjet mirisa smanjen, mačke obično odbijaju hranu pa ih je ponekad potrebno hraniti "na silu", pomoću šprice. Za tu namjenu preporučam konzervice a/d (Hill's), Recovery (Royal Canin), Convalescence (Purina Pro Plan) ili High Calorie (Eukanuba) koje možete nabaviti u ljekarnama Pet centra.

Radi sprječavanja sekundarne bakterijske infekcije obično se primjenjuju antibiotici, a za sprečavanje dehidracije i nadomjestak tekućine ponekad je potrebno mace priključiti na infuziju. Također, svakako preporučam neki od vitaminsko – mineralnih pripravaka za mačke (VMP pasta, Calo – Pet pasta ili Feli Immun tablete) koji će pomoći i ubrzati proces ozdravljenja.
 
U svakom slučaju, potrebno je da macu pregleda veterinar koji će joj propisati najbolju metodu liječenja i savjetovati Vas o daljnjoj njezi.
 
Inače, za prevenciju bolesti gornjih dišnih puteva preporuča se mace cijepiti kombiniranom vakcinom protiv virusnog rinotraheitisa, kalicivirusa i panleukopenije.
 
Što se tiče izbacivanja dlake, preporučam korištenje nekog od preparata poput Bezo-Pet paste ili Malt-Soft-Extra paste, koje uz redovitu primjenu sprječavaju formiranje kuglica dlake te olakšavaju izbacivanje dlake iz probavnog sustava.

OZNAKE: