Povratak

Kokcidioza u mačića: uzrok, postavljanje dijagnoze, liječenje i vitaminski dodaci u prehrani

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Cura i ja smo uzeli napušteno mače prije više od mjesec dana. Od prvog dana kod nas je imala vodenast proljev, izrazito tvrd trbuščić, povremeno malo krvi u izmetu i izrazito bolno pražnjenje. Prva dva tjedna smo je vodili veterinaru jednom dnevno i u ta dva tjedna je tretirana s više lijekova. U ta tri dana je još dva puta dobila i infuziju unatoč tome što je veterinar smatrao da ne treba. Zbog nepromijenjenog stanja, veterinar je odlučio prestati tretirati je Sulfa- preparatima smatrajući da su možda uzrok proljevu, koji smo poslali na analizu. Nalaz je bio kokcidioza. Dvadeset dana nakon prestanka liječenja, mačka ima kontinuirano proljev kakav je imala neposredno nakon završetka liječenja, još uvijek je boli, a pušta i plinove često. Jede i pije normalno cijelo vrijeme. Sad je hranimo Whiskasom.Temperatura joj nije bila povišena za cijelo vrijeme trajanja liječenja, od tad nismo mjerili. Sad vas molim za savjet, čime je liječiti sad? Stanje joj očito nije išlo puno na bolje, a naš veterinar sam kaže da nema puno iskustva sa liječenjem ove bolesti u mačaka, utoliko sam siguran da će prihvatiti vaše sugestije. Hvala. Ante

O:
Kokcidioza je parazitarna bolest primarno lokalizirana na području probavnog sustava mačaka, pasa i mnogih drugih životinja.

Uzročnik ovog oboljenja je intracelularni jednostanični protozoarni mikroorganizam - kokcidija. Bolest u mačaka uzrokuju različiti rodovi iz porodice kokcidija. Najčešće se spominju Isospora rivolta i Isospora felis kao uzročnici kokcidioze u mačaka. Smatra se da se mačići invadiraju nesporulirajućim (ne-infektivnim) oocistama (jedan od razvojnih stadija parazita) iz kontaminirane okoline (feces). Takve oociste u okolini sazrijevaju i postaju infektivne (sporulirane oociste). Također, mačke se mogu invadirati i ako pojedu neke od glodavaca koji su prethodno invadirani infektivnim stadijem ovog parazita. Nakon što infektivna oocista uđe u probavni sustav mačke, ista u stanicama crijeva prolazi nekoliko razvojnih stadija tijekom kojih se i multiplicira da bi u konačnici stvorila formaciju pod nazivom gametocista. Spajanjem muških i ženskih gameta, podrijetlom iz gametocista, formira se oocista. Tijekom razvoja u stanicama crijeva iste ih oštećuju što rezultira pojavom krvi u stolici.

Simptomi se najčešće pojavljuju u mlađih ljubimaca - mačića mlađih od 6 mjeseci. Razlog leži u činjenici da je imunološki sustav mlađih ljubimaca još u fazi svojeg razvoja te kao takav predstavlja veću opasnost za invadiranost ovim parazitima. Za razliku od mladih mačića, odrasle jedinke češće predstavljaju nosioce ovih parazita. Naravno, postoje i slučajevi kada se može ovo oboljenje pojaviti i kod njih, iako se to najčešće pripisuje povezanosti s padom otpornosti organizma, stresom, bolestima druge etiologije,...
Inkubacija kokcidioze je 13 dana. Ova bolest rijetko ima fatalne posljedice po zdravlje mačića osim ako se ne javi u vrlo mladog mačeta ili dođe do komplikacija dehidracijom. Najčešći simptomi ove parazitarne invazije vezani su uz probavni sustav. Tako, njačešće je kod ljubimca moguće primjetiti proljev srednje jakog do jakog intenziteta nerijetko pomiješan s krvi. Probleme je moguće uočiti i na očima - uveitis, gubitak tjelesne težine, dehidracija, gubitak apetita,...

Dijagnoza ove infestacije se postavlja koprološkom pretragom. Liječenje ove infestacije ima za cilj inhibirati reprodukciju parazita u stanicama crijeva domaćina. Najčešće se primjenjuju preparati na bazi sulfadimetoksina ili Trimethoprim-sulfat, oralno apliciran. Naravno, uz prije navedenu terapiju daje se i potporna vitaminska terapija kao i nadoknada tekućine. Ponekad se događa da navedena terapija ne poluči zadovoljavajućim rezultatom a što se pripisuje oslabljenom imunološkom sustavu. Tada se pristupa drugim vidovima liječenja ili, u težim slučajevima, i hospitalizacijom. Svakako je za vrijeme liječenja neophodno održavati higijenske uvjete na mjestu boravka mačića s obzirom na način prenošenja. Liječenje može potrajati i do tri tjedna a sve u ovisnosti o težini slučaja.

S obzirom kako je od liječenja prošlo tri tjedna a samo liječenje je trajalo otprilike u okvirima preporučenog liječenja, moglo bi se posumnjati i na druge uzroke poremećaja probave. Više o tome već je ranije opisala kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. na: Mekana stolica mačića

Prije svega bi bilo uputno načiniti kontrolni koprološki pregled kako bi se kokcidioza potvrdila ili opovrgnula. Tek po nalazu pretrage, moći će se dalje pretpostaviti i terapija. U svakom slučaju mačiću bi trebalo promijeniti prehranu, a do stabilizacije probavnih funkcija nuditi posebne medicinske lakoprobavljive hrane (Purina Gastroenteric, Hill's Feline i/d, Eukanuba Intestinal formula, Royal Canin GastroIntestinal dehidriranu ili mokru hranu). Ove hrane predstavljaju način prehrane i u slučajevima kad je nemoguće odrediti uzrok proljeva a svojim sastavom omogućuju oporavak crijevne sluznice. Također bi bilo uputno u prehranu dodati preparate koji djeluju na probavne smetnje, a nisu antibiotici. U ljekarnama Pet centra možete pronaći sljedeće:
- Dia dog`n cat tablete, koje se daju 2 dana te sadrže prirodne adsorbense, a elektroliti nadoknađuju izgubljene ione. Tablete se usitnjavaju, miješaju sa vodom i daju s hranom.
- Diarsanyl pasta sadrži kao aktivnu tvar Montmorillonit (vulkanska glina) koji štiti oštećenu sluznicu i adsorbira toksine, bakterije, viruse i dr., elektroliti sudjeluju u nadoknadi važnih iona, a dekstroza za nadoknadu izgubljene energije. Pasta se daje izravno u usta.
- Floryboost osim Montmorillonita sadrži prebiotike, probiotike i elektrolite, a sve zajedno pomaže ustabiliti narušenu ravnotežu u probavnom sustavu.
Uz navedene mjere kućne njege i pregleda u veterinarskoj ambulanti za očekivati je poboljšanje zdravstvenog stanja, odnosno stabilizacije probavnih funkcija kroz period od 7 do 10 dana. Svakako, ako zdravstveno stanje Vaše ljubimice ostane nepromijenjeno, možete razmisliti i o drugom mišljenju u drugoj veterinarskoj ambulanti. Za preporučiti su stručnjaci Klinike za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta. Naime, na navedenoj Klinici stručno osoblje raspolaže i potrebnom tehničkom opremom za potrebne pretrage u svrhu postavljanja dijagnoze na osnovu koje se može poduzeti ciljana terapija a sve u svrhu optimalnog oporavka i sprječavanja komplikacija zdravstvenog stanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr