Povratak

Krastice i alopecija (gubitak dlake) na koži mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imamo mačića oko 5 mjeseci starog i udomili smo ga iz azila. Kad je došao imao je nekakvu ranicu blizu vrata, koja je bila suha i kad je otpala na tom dijelu nije imao dlake, ali je koža bila sasvim normalna. To je bilo prije oko dva tjedna. Danas smo primjetili da je na području zadnje noge također izgubio dio dlake kao kružić, ali također koža je normalna, nema crvenila, svrbeža, malo se lizao i to je to.. Mislili smo da je šuga, ali ne širi se na taj način i nema nikakvih rana ni crvenila, jednostavno dlaka otpadne u krugu 2-3 mm i ostane normalna koža. Što da radimo? I o kakvoj bi bolesti mogla biti riječ?
Hvala, Sendy

O: Kraste nastaju na oštećenoj koži, a sastoje se od seruma, krvi i upalnih stanica. Do nastanka krasti i dubljih defekata kože dolazi u slučaju: gljivica, mačjih akni, ušnih grinja, bakterijskih infekcija kože (piodermija), šuge uzročnikom iz roda Cheyletiella, lišmanioze, topline, kemijskih tvari i opeklina od sunca, imunoloških bolesti, virusa boginja.

Dermatofitoze su gljivične infekcije (npr. mikrosporoza) dlake i dlačnih folikula, koje mogu zahvatiti bilo koji dio tijela. Mačke mogu biti asimptomatski nosioci, što znači da šire uzročnike, ali same ne pokazuju nikakve kliničke znakove infekcije. Gljivice obično ne izazivaju svrab, ali se stvaraju kraste, koje mačka liže i češe.

Alopecija ili gubitak dlake obično je lokalna ili parcijalna. Ona može nastati zbog izostanka rasta dlake, lizanja ili grebanja ili spontanog opadanja. Najčešći uzrok gubitka dlake kod mačaka je pretjerano lizanje i češanje koje potiče svrab. Drugi uzroci su: nametničke ili gljivične infekcije, uzročnici šuge, dermatofiti, okolni razlozi i promjene ponašanja, opekline, urođeni ili hormonalni razlozi.

Bez pregleda kože i dlačnog pokrova nemoguće je točno utvrditi što je uzrokovalo promjene na koži kod Vašeg mačića. Kao što u navedenome stoji, simptomi su vrlo slični kod različitih kožnih bolesti i promjena. Kako bi iskljičili mikrosporozu (zoonoza), savjetujem Vam posjet veterinaru koji će na temelju pretraga kože dijagnosticirati bolest i primijeniti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr