Povratak

Krastice po glavi mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačka starog 3 godine - mješanac obične i perzijske mačke. Hrani se u kući, većinom boravi u kući, ali kad je vrijeme parenja, nema ga po par dana. Redovno mu stavljam Frontline Combo. Uočila sam nekakove male krastice po njegovoj glavi, što Vi mislite s čim da mu to mažem?

Hvala,
Jasmina

O: Krasta je zapravo posljedica oštećenja kože i sastoji se od seruma, krvi i upalnih stanica.

Krastice po glavi ili po tijelu mogu ukazivati na različite probleme. Tako, mogu se povezati s vanjskim parazitima, mehaničkim ozljedama, gljivičnim oboljenjima i šuga, kemijske tvari i opekline,...

Međutim najčešće se pojavljuju kao posljedica vanjskih parazita.

U slučajevima kada je ljubimac infestiran buhama, one se nalaze nerijetko po cijelom tijelu ili na različitim mjestima po tijelu. Kao posljedica iritacije i svrbeža, ljubimac se češe što posljedično može dovesti do pojave krastica ne samo na jednom nego ne više različitih mjesta po organizmu.

Šugarci se obično nalaze na onim mjestima na koži koja su slabije obrasla dlakom (trbuh, prsa, sapi, uši, laktovi i noge). Iako su šugarci vrsno specifični, mogu infestirati i čovjeka koji je bio u direktnom kontaktu s oboljelom mačkom. Prvi simptom ove bolesti je jak svrbež, koža postaje zacrvenjena, javlja se pojačano perutanje, a nerijetko dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama.

Naravno, kako ljubimac izlazi van u vrijeme parenja ne smije se isključiti i pojava krastica kao posljedica različitih međusobnih sukoba. Naime, dokazano je da određeni dominantni mužjaci nerijetko koriste prijetnje i grubu silu prema drugim mužjacima, a sve kako bi ostvarili pravo kao i mogućnost parenja. Stoga, i takvo agresivno ponašanje za uzrok može imati pojavu različitih ozljeda ljubimaca.

Dijagnostika dermatoloških oboljenja u mačaka vrlo je kompleksna. Uključuje pretragu kože, dlake i potkožnog tkiva, a od dvojakog je kliničkog značenja: lokalnog (za dijagnostiku kožnih bolesti u užem smislu) i općeg značenja (koje je važno za dijagnostiku unutarnjih i drugih bolesti jer su kožne bolesti najvećim dijelom po etiologiji i patogenezi usko povezane s unutarnjim bolestima).

Iz svega prije navedenog, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru i kod njega zakažete s ljubimcem pregled. Isti će moći utvrditi o čemu je točno riječ te u skladu s dijagnozom odrediti najprikladniji način tretiranja samih promjena. Također, na takav način pružiti ćete najbolju moguću zdravstvenu skrb ljubimcu kao i osigurati da zadrži visoki stupanj kvalitete života.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr