franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam mačka starog 2 i pol godine i prije nekoliko dana primjetila sam da mačak neće da jede (nema apetit) i da kad mokri zapravo mokri krv. Malo sam išla istraživati i saznala da vjerojatno ima začep (da ne može obaviti stolicu). Da li postoji kakvo prirodno rješenje ili ga moram odvesti veterinaru?

Zahvaljujem, Romina


O: Krv u mokraći mačaka može biti posljedica upale mokraćnih puteva, trovanja ili traume.

Upala mokraćnih puteva najčešće je izazvana bakterijama. Neke od normalno bezopasnih bakterija (npr. E. coli), dio su fiziološke crijevne flore, ali se u određenim uvjetima mogu razmnožiti i stići do drugih organa, poput mokraćnog mjehura. Mokraćni otvor, zbog blizine debelog crijeva, mjesto je posebno pogodno za razmnožavanje bakterija. Osim bakterija, upalu mokraćnih puteva mogu uzrokovati i virusi, alergijske reakcije, različita kemijska sredstva (primjerice neki lijekovi).

Pojam infekcije mokraćnog sustava obuhvaća sve infekcije lokalizirane na bilo kojem dijelu mokraćnog sustava. Mokraćni sustav je zatvoren sustav i teško je sa sigurnošću tvrditi da je upala zahvatila samo jedan njegov segment. U odraslih mačaka je vrlo česta bolest donjih mokraćnih puteva (FLUTD). Ona predstavlja zbir poremećaja koji imaju slične simptome, a promjene se javljaju na mokraćnom mjehuru i donjoj mokraćnoj cijevi. Mokrenje je otežano i učestalo, ponekad se javlja bol u trbuhu, a u urinu mogu biti prisutni tragovi krvi. Ovo stanje je posljedica nastanka mokraćnih kristala koji iritiraju, izazivaju upalu ili čak začepljuju donje mokraćne puteve. Simptomi upale ponekad mogu biti vrlo blagi, ali je karakteristična bol koja se javlja na kraju mokrenja. Tjelesna temperatura može biti povišena.

  

Krv u mokraći se može javiti kod trovanja derivatima kumarina (otrov za glodavce). Mehanizam toksičnog djelovanja ovog otrova zasniva se na sprječavanju djelovanja vitamina K u procesu zgrušavanja krvi. Pri otrovanju dolazi do oštećenja stijenki kapilara te se toksični učinak manifestira krvarenjima u različitim tkivima. Trovanje se očituje slabošću životinje, bljedilom vidljivih sluznica, krvarenjima po tijelu u obliku manjih ili većih podlijeva, te po vidljivim sluznicama. Otrovana životinja može povraćati krv, krvariti na nos ili pak mokriti krv.Krv u mokraći može biti posljedica udarca ili pada životinje. U tom slučaju bi palpacija donjeg dijela trbuha vjerojatno izazvala bol.

Mislim da je odlazak veterinaru najbolje rješenje za detekciju problema.

OZNAKE: