Povratak

Krvarenje iz nosa mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Riječ je o mladom mačiću od 9 mjeseci koji je bio na cesti prva 3 mjeseca života. Skupio je virus herpesa, imao je zamućenje jedne očne leće. Liječen je aciklovirom i amoksicilinom, te mu je dat L-lizin kao suprement prehrani, te Maxidex kapi za oči uz antibiotik kapi za oči (ne sjećam se više točno imena). Mrljica na oku mu je ostala, što nije neki preveliki problem, već kihanje. On je, kad je došao na toplo, tj. u stan, počeo kihati i to krvavu slinu. I nos mu je često radi toga malo krvav. Veterinari su rekli da je to "kronično" jer su mu popucale sitne krvne žilice u plućima jer je bio na hladnome. Bio je i na vađenju krvi, cijepljen je i kastriran, više ne izlazi van, raste normalno, jede normalno, ponaša se kako i treba, jedino me muči to kihanje. S vremena na vrijeme ga inhaliram Eusin kapima, dok leži u transpoteru mu stavimo eteričnu kupku ispred transpotera pa ga inhaliramo par minuta. Postoji li još išta što bi mogli napraviti, koliko je "normalno" i očekivano da on iskašljava tu krvavu sluz i da mu je nos nekad malo krvav, a zna mu biti i suh, možda zbog istog razloga? Veterinari tvrde da je zdrav i da je to takvo stanje, može li se još išta napraviti?
Hvala i pozdrav, Ursula

O: Najčešći uzroci krvarenja iz nosa su traumatske ozljede, hemoragični i ulcerozni rinitis, tumori, zarazne bolesti, otrovanja, trenutno i jako povišenje krvnog tlaka, krvarenja u plućima, grkljanu, dušniku.
 
S obzirom na to da je Vaša maca preboljela zarazni rinotraheitis, pretpostavljam (kao i Vaš veterinar) da se povremeno krvarenje javlja kao posljedica zarazne bolesti i umnažanja herpes virusa u sluznici gornjih dišnih puteva, gdje onda posljedično dolazi do nekroze i odljuštavanja sluznice nosa i dušnika. Moguće da je virus znatno uništio trepetljikavi epitel na sluznici gornjih dišnih puteva pa je ujedno nestala i njegova funkcija izbacivanja sitnih čestica prašine i nečistoća, koje se onda "lijepe" za sluznicu, a maca ih kihanjem pokušava izbaciti pa pritom pucaju sitne kapilarice koje su izloženije inzultima upravo zbog nedostatka trepetljikavog epitela.
 
Neki lijekovi poput antibiotika, sulfonamida pa i aciklovir mogu smanjiti količinu vitamina K u organizmu zbog štetnog djelovanja na jetru ili crijevne resice. Vitamin K inače sudjeluje u procesu zgrušavanja krvi pa su i simptomi nedostatka vitamina K upravo krvarenje iz nosa, desni... Dakle preporučila bih da kupite vitamin K, koji je dostupan i u ponudi Pet centra u obliku paste i dajete maci barem 4-6 tjedana.

Savjetujem da više ne inhalirate macu Eusin kapima jer se ne smiju primjenjivati na oštećenu kožu i sluznicu tako da time još možete nažalost i pogoršati stanje.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr