Povratak

Kupanje mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Vratila sam se s mora i primjetila sam da se mačak uvaljao u neku plavu farbu. Na leđima mu je dlaka bila sljepljena od te farbe. Okupala sam ga ali farba nije sišla. Danas sam primjetila da si je on to sam skinuo, ali mu je na tom mjestu ponestalo dlake. Na sreću na tom mjestu nema nikakvih ogrebotina i krastica. On je britanska kratkodlaka mačka i zanima me kad će mu dlaka ponovno narasti? Također me zanima kako kupati mačka i koji je za to najbolji šampon? HVALA, Ana

O: Mačke su izuzetne u samouređivanju. U čišćenju i uređivanju svoje dlake provode i do 15% svog vremena kada su budne. 

Bez obira na to, mačke svakako trebaju Vašu pomoć u održavanju higijene. Redovito četkanje održavat će dlaku i kožu u izvrsnom stanju, što se osobito odnosi na mačke s dužom dlakom. Na taj način izbjegavamo zapetljavanje dlake, gdje nastaju čvorići, čije je uklanjanje kasnije puno teže podnošljivo nego samo četkanje. Redovitom njegom i uređivanjem uklanjaju se iz krzna prljavština i prašina. Ovo je vrlo bitno kada se radi o mačkama koje dio svog vremena provode vani, te lovom različitih malih sisavaca prikupljaju i neugodne mirise. Osim toga, uređivanje uklanja i odumrlu dlaku, te se na taj način omogućuje zadržavanje sloja zraka između krzna, koji spriječava pregrijavanje istoga.

Glatko kratko krzno najlakše je održavati. Jednom tjedno kod kratkodlakih mačaka, dok kod dugodlakih mačaka i svaki dan, koriste se četke za češljanje i iščetkavanje.

Osim češljanja i četkanja, bitnu ulogu ima i kupanje. Možete koristiti specijalne šampone za suho pranje, koji su prilagođeni mačjoj koži i dlaci, a vrlo su praktični za mačke koje ne vole vodu. Osim takvih šampona postoje i specijalni šamponi za kupanje s vodom, a svakako bih Vam preporučila medicinski šampon Dermilen, koji se može koristiti za učestalo pranje, ne isušuje dlaku, vraća koži masnoću i hipoalergijski je. Možete koristiti i izvrsne šampone iz linija Biogroom ili All System.

Prije kupanja očetkajte mačku kako bi uklonili zapetljanju ili slijepljenju dlaku, osobito ako se maca "uvaljala" u nešto, kao što je bio slučaj s Vašom macom. Na dno kade stavite gumeni podložak kako bi spriječili klizanje. Voda ne smije biti ni pretopla ni prehladna, što možete provjeriti termometrima ili na svojoj koži (nadlanica). Macu možete jednostavno "uroniti" u vodu, a kasnije je vani, izvan vode, našamponirati, pri čemu treba paziti da šampon ne dospije u oči. Nakon što ste nanijeli šampon, macu dobro istrljajte, a nakon toga isperite pomoću tuša ili je ponovno uronite u vodu. Ručnikom odmah osušite macu, a ako sve ovo uspijete (mačke nisu ljubitelji kupanja) čestitajte sami sebi na učinjenom. Mačke koje se naviknu na kupanje u mlađoj dobi, kasnije se vrlo rado kupaju.

Dlaka koja je otpala na mjestima gdje se nalazila boja, neka Vas ne zabrinjava, jer će sigurno vrlo brzo narasti nova. Ako je to veće područje, preporučila bih Vam biotinske pripravke, koji pospješuju brži rast dlake.

Nadam se da sam Vam pomogla, a šampone, četke, te ostale preparate za njegu dlake i kože možete pronaći u našim trgovinama uz prethodnu konzultaciju s našim veterinarima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr