Povratak

Lajmska borelioza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me mogu li mačke oboljeti od lajmske borelioze i ako mogu koji je način liječenja? Hvala unaprijed, Ivana

O: Lajmska bolest ili borelioza je bolest koju uzrokuje bakterija spiroheta Borellia burgdoferi. Od ove bolesti oboljevaju psi, mačke, konji, druge toplokrvne životinje i ljudi. Veliku ulogu u širenju ove bolesti imaju krpelji iz roda Ixodes, koji hraneći se krvlju životinje, prenose uzročnika bolesti. Bolest je raširena u svijetu, a osobito veliki problem predstavlja u Americi, dok je kod nas zabilježen tek poneki slučaj ove bolesti.

Simptomi bolesti variraju od životinje do životinje, a postoji i mogućnost variranja simptoma i unutar iste životinjske vrste. Bolest se nažalost u nekih životinja ne manifestira klinički vidljivim znakovima bolesti, pa u takvim slučajevima dolazi do teških destrukcija unutrašnjih organa, koje su većinom ireverzibilne.

Klinički znakovi bolesti u mačaka su: crvenilo i lezija na mjestu uboda krpelja, letargija, groznica, tjelesna temperatura može oscilirati od hipertermije pa do hipotermije, gubitak apetita, bolni mišići i zglobovi, upala zglobova-artritis, što dodatno otežava kretanje životinji, povećani limfni čvorovi itd. Ako je bolest uznapredovala dolazi do pojave simptoma od strane organskih sustava koji su zahvaćeni.

Ako je zahvaćen probavni sustav, osim gubitka apetita često se pojavljuje proljev i povraćanje. Nerijetko se pojavljuju i problemi s očima, koji mogu rezultirati i trajnim oštećenjima vida. Nadalje mogu se javiti i kardiovaskularni simptomi, koji su posljedica oštećenja srčanog mišića, a manifestiraju se ubrzanim i otežanim disanjem, aritmijom, cijanozom vidljivih sluznica itd., koji mogu završiti i kolapsom.

Tamna ili krvava mokraća govori nam o oštećenju bubrega, a depresija i  nekoordinirane kretnje, često završavaju komatoznim stanjem i oštećenjem neurološkog sistema. U ovom slučaju je moguća pojava i meningitisa kao i u ljudi.

Kod pojave kliničkih znakova važno je vrlo brzo reagirati. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike, a potvđuje se serološkim metodama zv. Lyme titar testom, kod nas poznatiji pod nazivom Elisa test. Ovim testom dokazujemo prisustvo antitijela u krvi, odnosno njihov titar. Rezultati ovog testa ne moraju nam uvijek dati točne rezultate, no vrlo je važan u otkrivanju borelioze kada izostanu klinički znakovi bolesti. Test nam može davati i lažno pozitivne rezultate, iako životinja ne boluje od ove bolesti, u slučaju kada je životinja vakcinirana protiv borelioze (vakcinacija se provodi u inozemstvu i to u područjima gdje je velika opasnost od pojave ove bolesti, a za sada se vakcina primjenjivala samo za pse). Česta je pojava i lažno negativnih rezultata, a životinja boluje od borelioze. Ovo se događa u imuno supresivnih životinja, kada još nisu uspjela reagirati antitijela na postojeći antigen.

Terapija je dugotrajna i provodi se antibioticima, a u tu svrhu koriste se oni iz grupe Tetraciklina. Liječenje ponekad može trajati i do mjesec dana (prosječno 14 dana), što rezultira mogućom pojavom nekih drugih zdrastvenih problema. Česta je pojava i recidiva, što je najčešće posljedica nedovoljnog trajanja terapije (antibiotici se daju još 3-5 dana nakon prestanka kliničkih simptoma bolesti) ili rezistencije na antibiotik. U tom slučaju, primjenit će se druga vrsta antibiotka. Ako je došlo do oštećenja pojedinih organskih sustava, terapija treba biti osim antibiotske i simptomatska.

Vrlo je važno preventivno djelovati protiv krpelja i to redovitim tretiranjem životinje nekim od preparata za tu namjenu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr