Povratak

Ljetovanje s mačkom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vaš savjet vezano uz odlazak na more sa 10 mjeseci starom muškom macom. Naime, mačak je kastriran, izlazi van i jako je vezan uz mene i dečka. Inače nemamo problema kada ga vozimo u autu, ali me brine kako će reagirati kada ga povedemo sa nama na more i kada dođe u potpuno drugačiju sredinu, na drugi teritorij, jer je poznato da se mačke jako vežu uz prostor. Budući da ovdje ima slobodu, nećemo mu je moći tamo uskratiti, a bojim se da se tamo ne izgubi ili da ga tamošnji mačori ne bi tukli (ovdje u ulici ima nekoliko mačora sa kojima se super slaže).
Unaprijed se zahvaljujem, Vesna

O: Mačke se tijekom života vežu za vlasnike, ali je vrlo izražena i vezanost uz prostor. To je naročito naglašeno u mačaka koje cijeli život borave u stanovima, tako da vjerojatno Vašem ljubimcu neće biti potreban duži period prilagodbe.

Dobro bi bilo u početku smjestiti ga u posebnu prostoriju, kako bi mu dali vremena da u miru i sigurnosti usvoji nove mirise i zvukove. Kada mačak usvoji novi prostor, pronađe mjesto gdje se može sakriti i gdje je posuda s pijeskom, postupno dopustite ispitivanje novog teritorija. Što se tiče izlaska u vanjski prostor, budite vrlo oprezni. U vanjskom svijetu mačke se lagano uplaše, a kada se uplaše veća je vjerojatnost da će se sakriti i pobjeći nego vratiti kući. Kako biste spriječili ovakve neželjene reakcije, za prve ga izlaske naučite da nosi ham (opršnjak) i držite ga na uzici.

Pošto će mačak vjerojatno dosta vremena boraviti po vani, stavite mu neku od zaštita protiv ektoparazita (ampula Frontline i Advantage, Frontline sprej).

Činjenica je da su mačke po prirodi samotnjaci te za razliku od pasa, nisu sklone životu u čoporu pa njihova pristupačnost jedinkama svoje ili druge vrste (kao i ljudima) ovisi o stečenim iskustvima tijekom života. Mačke izmjenjuju poruke položajem tijela, ušiju ili kostriješenjem. Jedna od njih će biti dominantna a druga će se morati ponašati prema već stečenim ili novim "pravilima igre". Mnogi su primjeri odličnog suživota mačaka u grupi, a kako Vaš već ima mnogo prijatelja mislim da neće imati nikakvih problema uklopiti se u novoj okolini.

Bez obzira da li ćete putovati zrakom, cestom ili morem, mačak ne bi smio biti slobodan u prijevoznom sredstvu. Transporter Vašeg mačka mora biti siguran i odgovarajuće veličine. Pri vožnji automobilom nemojte dopustiti da je slobodan dok Vi vozite. Mačak tijekom puta mora biti siguran i zaštićen u svojoj košari ili transporteru. Na dužem putovanju, stanite svaka dva sata i pustite mačka iz transportera da prošeta po automobilu. Ponesite sa sobom i mačji zahod, iako je malo vjerojatno da će ga mačak koristiti tijekom puta. Ponesite posudu za vodu i bocu vode. Ako mačak ima bolest vožnje, posavjetujte se s veterinarom glede prikladna lijeka.

Nikada ga ne ostavljajte za topla vremena ili direktna sunčeva svjetla u automobilu. Sunčanica u vrućem atomobilu jedan je od najčešćih uzroka smrti kod ljubimaca.

Nadam se da sam Vam pomogla savjetima, te Vama i Vašem ljubimcu želim ugodno ljetovanje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr