Povratak

Ljuštenje i ozljede na uškama bijele mačke - opekline od sunca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Imam doma 3 mačke. Dvije bijele i jednu crnu. Ovima bijelima se svake godine u proljeće i cijelo ljeto gule uške. Ljušte se u komadićima skupa s dlakom, tako da do ljeta nemaju više dlake na uškama, samo rane i kraste i boli ih. Pročitala sam negdje da im to mažem s maslinovim uljem, ali ne vidim da pomaže. Molim vas za pomoć i savjet.  Hvala unaprijed, Sanela

O: Uzroci  bolesti i ozljeda tkiva mogu biti vanjski i unutarnji. Vanjski su puno brojniji i dijele se na fizikalne, kemijske i biološke. Fizikalni uzroci su mehanički, toplinski (utjecaj hladnoće ili topline),  zračenja (uv ili x zraka),  električne energije  i

slično. Kod životinja s bijelim krznom su česte ozljede kože izazvane djelovanjem sunčevog toplinskog zračenja. Na osjetljivim dijelovima tijela kao što su nos, uši ili koža ispod bijelog krzna nastaju opekline od sunca.

Celularna reakcija kože na dugotrajnu izloženost sunčevim zrakama je u obliku otekline, stvaranja plikova u epidermisu te upalne reakcije u dermisu.

Klinički značaj opeklina ovisi o površini tijela koja je zahvaćena i od dubine opeklina.

Opekline se dijele na one:

- prvog stupnja: ozljeda dijela (po dubini) kože, površne opekotine s eritemom (crvenilom ) i/ili vezikulama (mjehurići punjeni seroznom tekućinom);

- drugog stupnja: ozljeda dijela (po dubini) kože, epidermis je uništen, ali su kožne tvorbe očuvane;

- trećeg stupnja: ozljeda cjelokupne (po dubini) kože, s nekrozom cijelog dermisa.

Kod opeklina prvog stupnja prisutni su samo hiperemija i oštećenje površnih slojeva epidermisa (npr. opekotine od sunca kod životinja bijele kože, bez dlaka). Kod opeklina drugog stupnja epidermis je uništen, ali ostaju očuvani dlačni folikuli i oni predstavljaju jezgru epitelizacije prilikom zaraštavanja. Kod opeklina trećeg stupnja uništen je dermis.

Efekti opeklina su lokalna destrukcija tkiva, gubitak tekućine te sekundarna bakterijska infekcija. Neposredno nakon nastanka opekline rana je sterilna oko 20 sati.Nakon toga se bakterijska kontaminacija sve više povećava. Bakterije invadiraju duboke slojeve kože, dospijevajući do upalnih zona koje demarkiraju zdravo tkivo. Iako su glavni problem stafilokoki i streptokoki, bakterija pseudomonas aeruginosa ima sklonost za kožu, gdje invadira vaskularna tkiva i izaziva septikemiju.

Da pojasnim, životinje s bijelom dlakom su sklonije "izgorjeti" na suncu, a osobito uške koje su najizloženije i najmanje obložene dlakom. Na tim dijelovima tijela nastaju crvenilo i mjehurići koji pucaju i tu ulaze bakterije, koje izazivaju lokalnu upalu. Stoga je, da bi se to spriječilo , preporučljivo takvim mačkama mazati uške kremama za zaštitu kože, kao npr. Cink - vitaminska mast ili Vet gold krema, koje možete pronaći u ljekarnama Pet centra ili dječje kreme za zaštitu od sunca s UV faktorom.

U slučaju da su opekline nastale, treba primjeniti kreme koje su indicirane za terapiju opeklina, npr. Lek Dermazin krema.

Mazanje maslinovim uljem nije zabranjeno, ali ono neće zaštiti kožu od  toplinskog djelovanja sunca. Njime možete mazati kožu kad se ljušti kako bi omekšala, ali ju svejedno treba s nečim zaštititi. Važno je životinjama omogućiti zaklon od sunca u ljetnim mjesecima jer iako vole toplinu, one se vrlo lako mogu pregrijati i doživjeti toplotni udar. Pošto mačke ni psi nemaju znojnice, višak topline izlučuju preko jezika dahtanjem i preko mekuši znojenjem.

Nadam se da će ove informacije pomoći Vašim  mačkama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr