Povratak

Loše opće stanje i sluzavi iscjedak iz nosa mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Obraćam Vam se jer trenutno nisam u prilici da odvedem mačku kod veterinara, pa se pitam da li bih nešto ja mogla da preduzmem u kući da joj pomognem i o kakvoj se uopšte bolesti radi. Naime, juče sam na ulici našla mačku koja nije mogla da hoda, sluz joj je curila iz nosa i iz usta, takođe je bilo i krvavo oko usta. Oči nisu krmeljave. Nisam sigurna da li su je udarila kola, da li je neki pas napao ili je jednostavno bolesna. Skonila sam je sa ulice, utoplila, pila je malo vode i mleka, ali nije htela da jede čvrstu hranu. Danas je već bolje, ustala je, normalno hoda, ali joj i dalje curi sluz iz usta i nosa. Šta bi moglo da se preduzme?
Tamara

O: Iscjedak iz nosa koji opisujete je simptom više oboljenja različite etiologije.

Veoma rijetko se ovaj simptom javlja kao znak samostalnog oboljenja, uglavnom se radi o sistemskom infektivnom oboljenju, najčešće virusne etiologije. U etiološke čimbenike koji mogu dovesti do pojave ovog simptoma ubrajamo i bakterijske infekcije, gljivične infekcije, prisutnost stranog tijela, kemijske čimbenike, alergije, poremećaje nepca, tumore, stomatološke bolesti.

Iscjedak može biti serozan (bistar i vodenast), gnojan (žuto-zelene boje), hemoragičan (krvavi iscjedak) ili kombinacije sva tri oblika.

Upala sluznice nosa se zove rinitis, dok je upala sinusa sinusitis. Gotovo sve upalne bolesti koje se javljaju u nosu, uzrokovat će osjetljivost sluznice i kostiju nosnog prolaza (ove krhke kosti nazivamo turbinates). Kod kronične upale, kosti su jednostavno iskrivljene i uništene. Kada se to dogodi, stvara se idealno okruženje za rast bakterija i, bez obzira na osnovni uzrok, slijede sekundarne bakterijske infekcije. Frontalni sinusi su šupljine u lubanji, a nalaze se tik iznad očiju pa posljedično može doći do pojave iscjetka. 

Dijagnoza se postavlja kompletnim kliničkim pregledom te uzimanjem briseva, kako bi se utvrdila prisutnost uzročnika. Pošto je oboljenje najčešće virusne naravi, važno je jačati imunitet.

Za jačanje imuniteta predlažem Imunoboost pastu za peroralnu upotrebu, koja sadrži brzo apsorbirajuće trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, kolostrum, bakterije mliječne kiseline, vitamine A, D, B1, B2, B6, B12, C te željezo.

Macu je potrebno hraniti kvalitetnom hranom superpremium kvalitete jer takva hrana sadrži dovoljno vitamina, minerala i esencijalnih aminokiselina, potrebnih u dnevnoj potrebi.

Za oporavak mace možete koristiti i hranu za oporavak (npr. Royal Canin "Recovery" ili Hill's "a/d"), koja osigurava dodatnu energiju i stimulira ozdravljenje.

Ako bi se opće stanje pogoršalo i maca ne bi jela i pila, bilo bi neophodno otići do veterinara koji bi kliničkim pregledom utvrdio stvarno stanje i propisao antibiotsku terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr