Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mačka je sinoć povratila duge bijele gliste, stolica je proljevasta. Ne želi nista jesti. Boravi s ljudima u kući. Da li je zarazno i kakav treba lijek?
Hvala, Darija.

O: Kod mačaka parazitira glista Toxocara cati, u tankom crijevu. Ovaj parazit nije pričvršćen za stijenku crijeva, već se slobodno kreće u šupljini crijeva, hraneći se crijevnim sadržajem. U samom crijevu remete apsorpciju hranjivih sastojaka, ometaju prohodnost crijeva, a otpadnim produktima svoje probave djeluju štetno na domaćina.

Odrasle gliste izlučuju mnoštvo sitnih jajašaca, koja izmetom dospijevaju u okoliš. Kada takvo jajašce ponovo dospije u probavni sustav mačaka, u crijevu se oslobađa ličinka koja putuje do jetre, iz jetre dijelom u mišićje, a drugim dijelom u pluća. Ličinke koje dospiju u pluća životinja izbacuje kašljem. Kako životinje iskašljani sadržaj gutaju, ličinke ponovo dospijevaju u probavni sustav gdje se razviju u svoj konačni oblik.

Mačići se invadiraju preko majčinog mlijeka, a gliste povraćaju ili izbacuju izmetom.

Toksokarozu ljudi uzrokuje invazija ličinkama glista pasa i mačaka. Jajašca ovih glista su vrlo otporna pa mogu preživjeti i na gradskim površinama godinama. Ličinke glista u ljudskom organizmu nikad se ne razviju u odrasle oblike, ali putuju kao Larva migrans organima i tkivima čovjeka i pri tome ih oštećuju. Naseljavaju se u različite organe i tkiva, ponekad i u oči te uzrokuju teške poremećaje (povećanje jetre i slezene, astmatične napadaje, smetnje središnjeg živčanog sustava, granulomatozne retinitise u djece). Organizam uništi neke ličinke ili stvori oko njih čvrstu ovojnicu.

Crijevne i nametničke invazije učinkovito možemo spriječiti osobnom higijenom - pranjem ruku i izbjegavanjem dodira s nepoznatim životinjama. U cilju zaštite Vašeg zdravlja savjetujem redovnu dehelmintizaciju Vaših mačaka svaka tri mjeseca. Preparate za dehelmintizaciju možete potražiti u našim trgovinama. Banminth pasta djeluje protiv glista, ali ne djeluje protiv trakavica, preporučljiva je za dehelmintizaciju mačića jer se u toj dobi ne očekuje invazija trakavicom.

Druga parazitarna zoonoza je Ehinokokoza uzrokovana trakavicom Echinococcus granulosus, a prenose je psi. Do sada nije utvrđeno parazitiranje ove trakavice u mačaka. No, u mačaka parazitiraju druge vrste, manje važne za čovjeka. U mačaka parazitira Dypilidium caninum, mala pasja trakavica, u čijem razvojnom ciklusu sudjeluju buhe. Buha je posrednik u razvojnom ciklusu, a teoretski je moguće da ako čovjek proguta buhu, invadira se ovim parazitom.

Svakako je vrlo bitno istovremeno čišćenje mačaka i protiv ekto i endo-parazita. Macu možete dehelmintizirati preparatima Verpanyl tabletama ili Banminth. Preparat se po po potrebi može ponovno dati nakon 10 - 14 dana. Bitno je naglasiti da je za to vrijeme preporučljivo obavezno pranje ruku i neškodljivo uklanjanje mačjeg izmeta.

Kako maca odbija hranu, savjetujem Vam da se obratite svome veterinaru. Što se tiče Vaše zaštite i ostalih ukućana svakako se posavjetujte sa liječnikom.

OZNAKE: