Povratak

Mačak gleda TV/ Vid mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo malog mačka starog 3 mjeseca i još otkad je došao kod nas (negdje prije mjesec dana), jako je volio gledati televizor. Zanimalo bi me kakav je taj svijet boja u mačjem svijetu i zašto ga toliko fascinira tv? Ne bi se uznemirila da nije u par prilika išao gledati iza tv-a gdje su sve te stvari što se pojavljuju na ekranu, pa se bojimo da će početi gristi kablove (jer je jako razigran) i da mu se nešto ne dogodi od toga, jer je to ipak struja. Unaprijed hvala, Magdalena

O: Kao što je i prikladno lovcu, mačje oko je prilagođeno otkrivanju predatora i plijena.

Iako su istraživanja pokazala drugačije, većina stručnjaka se slaže u činjenici da mačke ne raspoznaju boje. Naime, pokusna ispitivanja su pokazala da mačke imaju sposobnost prepoznati zelenu, plavu i žutu boju, ali ne i crvenu boju. Anatomski gledano, dokazano je da čunjići (stanice osjetljive na boju) oka mačke raspoznaju plavu i zelenu boju, ali ne i crvenu.

Ono što je bitnije naglasiti jest sposobnost mačjeg oka gledanju pri slabijem svijetlu. Isto tako mačje oko je osjetljivije od ljudskog oka na pokrete. Ta se činjenica objašnjava kao posljedica veće količine štapića - stanica važnih za otkrivanje pokreta.

Kako je lov duboko ukorjenjena, prirodna aktivnost svake mačke prirodno je da ju sve interesira. Pa tako i TV na kojemu se stalno nešto "događa" i "pokreće".

Neki znanstvenici navode da su mačke sposobne prepoznati vlastitu refleksiju (svoj lik u ogledalu) i prihvatiti činjenicu da to nije neka druga mačka. Sa tog stajališta dolazi se i do zaključka da početna istraživanja ljubimca oko i iza televizora će biti kratka vijeka. Međutim, kako je instinkt lova u samoj srži ponašanja mačke, nemojte se začuditi ako se to još koji put ponovi.

U SAD, zbog velikog interesa vlasnika mačaka i njihovih ljubimaca, u prodaji se nalaze i posebno osmišljeni DVD filmovi namjenjeni mačkama. Na takvim filmovima mogu se vidjeti različite skupine životinja (ptice, miševi, vjeverice,...) u svojem prirodnom okruženju popraćene zvukovima prirode u pozadini.

Stoga, ostaje Vam da sa svojim ljubimcem uživate u razvijanju njegove inteligencije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr