Povratak

Mačak namjerno mokri po stanu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam tri mačke stare 7 mjeseci. Jedan mačak je počeo namjerno mokriti po kući. Prvo je počelo na plastičnu vrećicu, pa u njihov krevet, a na kraju i na moju jaknu. Do sada su uredno obavljali nuždu u svoj pjesak. Ostala dvojica to ne rade. Kada se pomokrio na moju jaknu kopao je i grebao kao da je u pijesku, a čim operem jastuk na kojem spavaju brzo se pomokri. Ljiljana

O: Problem s mokrenjem po kući van posude namijenjene za nuždu je znak spolnog sazrijevanja Vašeg mačka i obilježavanja njegovog teritorija (ako ga do sada niste kastrirali).

Također, ovakav način vršenja nužde može biti i predznak problema odnosno upale donjih mokraćnih puteva. U tom slučaju trebalo bi uzeti mokraću i odnijeti u veterinarsku ambulantu da se izvrši analiza, posebno da se pogleda sediment mokraće i prisutnost bakterija, stanica epitela i kristalića (struvita). Mokraću možete prikupiti tako da iz mačjeg wc-a izbacite pijesak i stavite papir (papirnata maramica ili papirnati ručnik) koji će upiti istu, ocjediti u čistu posudicu i što prije odnijeti na pregled. Naravno, morate biti sigirni da je mokraća od dotičnog mačka.

Ako veterinar isključi upalu donjih mokračnih puteva, bilo bi poželjno da mačka kastrirate, jer će se problem mokrenja po stanu i vašim stvarima povečati, a miris mokraće mužjaka je vrlo intezivan i neugodan.

O spolnom sazrijevanju mužjaka i manifestacijama istog, kao i o kastraciji možete pročitati niz već objavljenih odgovora na ovim stranicama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr