Povratak

Mačić bez stopala i život mačke bez noge

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P:  Mačka mi je okotila 4 mačića. I jedan mačić nema stopalo, ima normalnu nogu ali nema stopalo. Inače je normalan mačić i sve. Odvest ću ga veterinaru kad progleda, ali ja bih ga zadržala, a većina ljudi mi je rekla da ga je najbolje uspavati. Može mu kako veterinar pomoći? I hoće li se mučiti dok odraste?

Magdalena


O: Kako niste naveli o kojoj nozi je riječ, samo ću ukratko navesti nekoliko činjenica koje su važne za život ovakve mace. 

Ukoliko je riječ o prednjoj nozi to neće biti veći problem, ali ukoliko je to stražnja noga koja nosi veću težinu tijela mačke onda će tegobe u kretanju biti znatne. Želim naglasiti da noga koju životinja neće opterećivati postaje atrofična, što znači da se mišići ne razvijaju jer se ne koriste. Druga strana tijela postaje opterećenija pa se s vremenom mogu očekivati tegobe vezane uz koštano zglobni sustav koji neće biti pravilno opterećivan.

Međutim, mnoge mace i psi stradaju i iz različitih razloga izgube cijeli ili samo dio ekstremiteta. Njihov život gubi na kvaliteti, ali se mlađe i lakše jedinke bolje prilagođavaju.
 
Posavjetujte se s veterinarom koji će mačića pregledati i vjerujem da će Vam on sasvim objektivno reći hoće li maca imati ozbiljnih problema i tegoba s ovakvim deformitetom.

Iako bi se za macu mogla improvizirati i mala proteza, vjerujem da bi za nju to ipak bilo iznimno mučno i teško podnošljivo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr