Povratak

Mačić i invazija trakavicom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Prije dva dana dečko je našao malog mačića i odlučio ga udomiti. Odveli smo ga veterinaru jer se činio prehlađen te smo dobili antibiotike. Odmah smo mu stavili ampulu protiv buha taj isti dan navečer jer sam vidjela da ima buhe. Danas smo mu dali 1/10 Pratela. Nakon nekoliko sati mačić je obavio veliku nuždu te je izbacio nešto što izgleda kao špageti (to su valjda gliste) i na naše neugodno iznenađenje jako puno nekakvih plosnatih dugačkih nakupina. Imale su i nekakve nakupine po sebi, meni je izgledalo kao malo grožđe. To smo sve očistili. Kasnije je maleni opet imao nuždu i opet je izbacio to plosnato, dosta komada (valjda trakavica..?). Moram priznati da smo se jako zabrinuli za nas, budući da smo jako puno vremena proveli s njim prije nego smo mu dali Pratel, dakle dva dana. Prali smo ruke uvijek jer je novi i nikad ne se zna, ali svejedno smo zabrinuti. Ležao je kod mene u krilu, igrali smo se s njim normalno provodili vrijeme s njim. Moja pitanja su... Koliko će dugo mačić to još izbacivati? Trebamo li još poduzeti kakve mjere? Postoji li mogućnost da i mi dobijemo ikakve crijevne nametnike? S druge strane, ja doma kod sebe imam mačka starog 2 godine, kastriranog, cijepljenog. Primio je Iverktin 03.08. ove godine pa me zanima postoji li kakva

opasnost i za njega i da li da mu stavim neku ampulicu npr. Advocate? U međuvremenu, sad u 9. mjesecu sam mu stavila ampulu, ali samo protiv buha jer sam smatrala da za crijevne nametnike nije potrebno budući da je Iverktin dobio prije manje od 2 mjeseca. Još nešto, moj susjed od nedavno ima takoder malog mačića kojeg nije očistio od nametnika, a taj mali mačić dolazi k mojemu na igru i u naše dvorište pa me zanima može li moj mačak na bilo koji način pokupiti od njega crijevne parazite? Inače ja svojega čistim 3-4 puta godišnje. Svaka informacija nam je u ovom trenutku dobrodošla... Hvala.
Lijepi pozdrav, Dorotea

O: Trakavice su česti crijevni paraziti pasa i mačaka i mogu se pronaći kod mnogih sisavaca kao i gmazova u cijelome svijetu, uključujući kopitare i mesojede.

Cestode ili trakavice, dobile su ime zbog svog plosnatog poput trake oblikovanog tijela i pripadaju razredu Cestoda, koljenu Platyhelmintes. Najčešće trakavice kod pasa su Dipylidium caninum ,Echinococcus granulosus, Taenia hydatigena, Taenia pisiformis, Taenia Multiceps i Taenia serialis. Tijelo trakavica sastoji se od glavice(skoleks), koja je građena kao organ za pričvršćivanje i nesegmentiranog vrata koji je pričvršćen na konstantno regenerirajuće članke-proglotide. Cijeli lanac segmenata se naziva strobila i može biti dug nekoliko metara, iako su neke vrste trakavica duge samo nekoliko mm.  Umjesto usta, na vrhu glavice nalazi se šiljak -  rostelum koji se sastoji od nekoliko redova oštrih kukica ili siski koje omogućavaju fiksiranje na crijevnu stjenku. Ovi paraziti nemaju razvijene probavne organe i potrebne hranjive tvari uzimaju preko žuto-bijele do crvenkaste kutikule. Svaka proglotida je neovisna funkcionalna cjelina i sadrži iste organe, uključujući reproduktivne organe oba spola. Proglotide rastu neprekidno iz područja vrata i postaju spolno zrele kako se pomiču dalje na strobili. Gravidni članci su puni jaja i odbacuju se čitavi.

Vrsta Dipylidium caninum parazitira kod pasa i mačaka. Posrednici u razvoju su buhe i pauši. Dugačka je  do 50 cm. Članak D.caninum može sadržavati do 20 kokona svaki sa do 40 jaja okruženih sa sluzavom masom. Takvi članci su bijeli s crvenom nijansom, izgleda poput riže, mogu se naći na dlaci oko anusa, a kad se sasuše budu žućkasti.

Nosioc se invadira kada pojede buhu, koja je prije pojela jajašce trakavice. Opširnije o trakavicama vrste Dipylidium caninum te drugim crijevnim parazitima možete pročitati u odgovoru "Crvići" oko anusa mačke / Crijevni paraziti u mačaka, a o potencijalnoj opasnosti za ljude možete više saznati u odgovoru Gliste i trakavice - opasnost za ljude.

 

Kao što je navedeno, u slučaju invazije mačke bilo glistama bilo trakavicama, potrebno je provesti dehelmintizaciju-čišćenje od crijevnih parazita, a obavezno je i suzbijati vanjske kožne parazite, tj. buhe.

Pošto ste mačiću dali Pratel tablete, koje djeluju kao cestocid i nematocid ( ubijaju trakavice i gliste), normalno je da se uginuli paraziti izbacuju peristaltikom crijeva. Obično to potraje 2 do 3 dana. U tom razdoblju je neophodno ostatke parazita i izmet neškodljivo uklanjati.

Kao što ste naveli , bitno je održavati uobičajene higijenske mjere. Navedeni paraziti su opasniji za malu djecu koja se igraju sa životinjama ili negdje gdje ima životinjskih ostataka pa u igri unesu jajašca u usta.

O preparatima za dehelmintizaciju mačaka, koje možete pronaći u trgovinama Pet centra možete pročitati u ranije objavljenom odgovoru Pratel ili Drontal tablete?

Što se tiče Vaše starije mačke, redovita dehelmintizacija je preporučljiva, a u ovom specifičnom slučaju možete staviti ampulu "Advocate", no ona djeluje protiv buha, glisti i šugaraca, a ne protiv trakavica. Možda je bolje i njemu dati Pratel ovisno o tjelesnoj težini, a protiv buha staviti ampulu akoje prošlo mjesec dana od prošle ampule.

Vašem susjedu preporučite da svog mačića očisti o crijevnih nametnika i od buha kako se paraziti ne bi dalje množili u Vašoj okolini.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr