Povratak

Mačić ne jede i slabi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jedan problem. Preuzeo sam jedno malo mače od poznanice i izgleda da je bolesna. Neće da jede ništa, samo leži i izgleda slaba. Išao sam kod veterinara ali on nije mogao ništa naći. Samo spava i leži. Dajem joj nazor hranu koja je kalorična da, i ako malo pojede, da može da je hrani. Ne znam što da radim. Imam još jedno mače, ali ono je u redu sasvim. Vršnjaci su. U ovom slučaju radi se o ženskoj maci oko 5 sedmica staroj. Sivo-bijela je i po mom mišljenju obična je maca. Zamolio bih vas ako imate kakvih solucija ili ideja što bi mi mogle pomoći da spasim moju malu macu, da mi javite što prije. Unaprijed Vam se zahvaljujem, Adis, Florida, Jacksonville, USA

O: Simptomi koji opisujete kod Vaše male mace prate cijeli niz bolesti zarazne i nezarazne prirode, tako da se specifično, bez potpunog kliničkog pregleda, ne može postaviti sumnja.

O bolestima u malih mačića pisala sam detaljno ovdje.

Svakako bi macu, ukoliko niste, trebalo "očistiti" od crijevnih parazita (npr. Banminth pastom - Pfizer), zatim, ponuditi neku od navedenih visokoenergetskih hrana. Ukoliko maca nije sposobna sama uzimati hranu, možete je hraniti na špricu ili čak sondom (svakako u dogovoru sa Vašim veterinarom). Ukoliko navedene metode ne poluče željenim rezultatom, preostaje nadoknada tekućine i hrane infuzijom kod veterinara, uz injekcionu vitaminsko-mineralnu potpornu terapiju.

Kako veterinar na osnovu pregleda nije mogao postaviti sumnju na dijagnozu, ne preostaje nego pokušati sa dodacima prehrani u svrhu jačanja imuniteta. Preporučila bih Vam da maci date ImmunoBoost (Merial) energetsku pastu koja se koristi za životinje u oporavku i to najčešće za mlade životinje da bi stekle potreban imunitet i dobile dodatnu pojačanu energiju. Osobito je preporučljiva kod avitalnih, oslabljenih mladih životinja, pothranjenih i bolesnih.

Svakako Vam savjetujem da ipak svog ljubimca što prije odvedete veterinaru (ako treba, potražite drugo mišljenje), kako bi se otkrio pravi uzrok njegovog stanja te mu se pružila adekvatna terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr