Povratak

Mačić rastom i razvojem zaostaje za braćom iz legla / Pituitarni patuljasti rast

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Imam pitanje vezano za mačića starog cca 2 i pol mjeseca. Naime, u odnosu na dvojicu njegove braće koju smo udomili zajedno s njime (sva tri mačka su iz istog legla), ovaj maleni nikako ili vrlo, vrlo slabo raste. U početku su još svi izgledali donekle jednako, ali u posljednjih mjesec dana ova su dvojica počeli izrastati u prave mačke, a ovaj maleni ili raste jako malo ili uopće ne raste, puno je sporiji od ove dvojice (u smislu da ima sporije kretnje, da sporije uči, popikava se, povremeno mu se u trčanju zadnje nogice jednostavno izokrenu i padne postrance). Mačić ima dobar apetit, prede, mazi se, igra se (najčešće sam jer su ova dvojica prebrzi i prejaki za njega), ali je nevjerojatno mali u odnosu na ovu dvojicu. Na dodir, sav je mekan, osjećaju mu se sve koščice rebara i kralježnice, dok su ova dvojica žilavi i mišićavi i rastu u prave mace. Maleni voli jesti pa se "natrpa" i jedva nosi svoj trbuščić. Napominjem da su sva tri mačka uredno čišćena protiv crijevnih parazita (Paratelom). Možemo li na neki način pomoći ovo malenom da izraste u pravog mačka? U attachmentu Vam šaljem fotografiju malenog i njegove braće gdje piju vodu. Vjerujem da ćete odmah shvatiti koji je najsitniji među njima. Zahvaljujem Vam na svakom savjetu! Danijela 

O: Na temelju samog opisa i posalne fotografije teško mi je, nažalost, reći o čemu se točno radi. Slične simptome kod mladih mačića može uzrokovati nekoliko bolesti, počevši od jakih parazitarnih invazija, poremećaja u metabolizmu, nedostatne prehrane ili nekih urođenih anomalija.
 
Jedna od tih bolesti koja bi eventualno mogla doći u obzir je i pituitarni patuljasti rast. Radi se o nedostatnoj proizvodnji hormona rasta od strane hipofize. Smanjena produkcija hormona rasta može biti posljedica nedovoljno razvijene hipofize, cista u samoj žlijezdi, nekih zaraznih bolesti ili tumora. Kod mačića kod kojih se javlja ovaj poremećaj dolazi do zaostajanja u rastu s time da proporcije tijela i glave ostaju normalne. Mačići obično budu puno manji od svoje braće. Zubi izrastaju polako, isto kao i dlaka koja najčešće ostaje mekana. Kako budu starili ovakvi mačići će i mentalno zaostajati za normalnim, zdravim mačićima.

Pituitarni patuljasti rast je zapravo poprilično rijetko oboljenje kod mačaka pa ga treba razlikovati od urođenog hipotiroidizma. Postoje specijalne krvne pretrage putem kojih se određuje količina inzulinu sličnog faktora rasta (IGF-I) koji će u slučaju pituitarnog patuljastog rasta biti niži nego normalan. Budući da nedostatak hormona rasta utječe na mnoge organe, to će svakako imati utjecaj i na dužinu i kvalitetu života. Djelotvornog liječenja, nažalost, nema.
 
Ono što jedino možete učiniti je da mačića hranite visokokvalitetnom hranom namijenjenom mladim mačićima i njihovim potrebama, kao što su Hill's Kitten Healty Development, Royal Canin Babycat 34, Pro Plan Kitten ili Brit Care Kitten. Mačiću možete također ponuditi i neku od visokoenergetskih i lako probavljivih konzervica za oporavak poput  Recoveryja, a/d, Convalescence ili High Calorie koje možete nabaviti u svim trgovinama Pet centra.
 
Za sve ostalo savjetujem da se ipak obratite svom veterinaru ili kolegama na Veterinarskom fakultetu koji će tek na temelju pregleda moći postaviti dijagnozu i eventualno propisati neku terapiju. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr