Povratak

Mačić star mjesec dana ne obavlja nuždu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Dobila sam malog mačića od mjesec i nekoliko dana. Obožava jesti paštetu, je li to u redu? Također, više ne pije mlijeko, čak ni razrijeđeno kravlje, ali je počeo piti vodu. Jedino što me muči je to što mi se čini da ne obavlja nuždu? Je li još premalen da sam zna što treba ili ga moram ja masirati da potaknem probavu? Hvala.


O: Mali mačići stariji od mjesec dana, uz dojenje, već počinju samostalno jesti meku hranu. Preporučam Vam da mu obroci uvijek budu samo paštete iz linija hrane za mace, a paštete za ljudsku prehranu treba izbjegavati.

Kravlje mlijeko sadrži visoki udio mliječnog šećera koje u maca izaziva proljev. Naime, mlijeko maca je vrlo siromašno laktozom pa je  probavni trakt maca teško probavlja. Zato je uputno mace hraniti adaptiranom vrstom mlijeka bez laktoze i s višim udjelom proteina i masti. Ovakva adaptirana mlijeka u stalnoj su ponudi prodavaonica Pet centra. Ukoliko maca odbija mlijeko svakako joj treba ponuditi kvalitetnu gotovu hranu za mačiće uz koju će nakon obroka biti dovoljna svježa voda.

Mame mace vrlo brižno tijekom dana ližu cijelo tijelo mačića čime ih čiste i ujedno potiču na obavljanje nužde. Rano odbijene mace bi trebalo što više držati u rukama i maziti. Iznimno je važno i sasvim blago masirati trbuščić kako bi se potaklo pražnjenje crijeva.

Ukoliko maca nema stolicu odnesite je veterinaru jer je pravovremena pomoć  u tom slučaju vrlo značajna. Moguće je i da je maca invadirana glistama pa iz tog razloga ima probavnih problema. Temeljit pregled veterinara će razriješiti sve nedoumice. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr