Povratak

Mačiću "krči iz pluća" pri disanju - respiratorni problemi kod mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Prije četiri dana, najnapredniji od tri četvoromjesečna mačeta se razbolio. U prvi mah nismo uočili simptome, ali je ležao i mazio se uz nas tražeći izvor toplote (vjerovatno je imao temperaturu); sutradan vidjela sam crnilo oko ustašaca i na brkovima, misleći da je pojeo štogod. Pritom bio je živahan. Veterinar nije utvrdio dijagnozu niti nam je bilo šta bliže rekao. Dao mu je injekcije antibiotika, vitamine, infuziju (mačić je bio na stacionaru tri dana), zadah mu je bio težak po ribi i posve je klonuo, a povremeno bi skakao u transporteru, bacao se, grebao kandžicama... Bio je toliko slab da nije mogao da drži glavicu. Danas smo ga donijeli kući i dok moj muž tvrdi da prede, meni je to nalik "krčanju" iz pluća, povremeno ustane i vidim da guta pljuvačku, a dok leži "krči"i okice su mu otvorene. Jako se plašim za njega. Ne znam šta da radim. Molim Vas za savjet. Nažalost, bila sam na operaciji dva dana te sam propustila da uočim niz simptoma. Hvala, Duška


O: Vaš mačić ima opće simptome karakteristične za brojne bolesti i na temelju njih teško je i nezahvalno izvlačiti zaključke.

S obzirom na to da navodite "krčanje iz pluća" mogu Vam opisati uobičajene respiratorne probleme kod mačaka.

Respiratorne infekcije su kod mačaka relativno česte.Glavni i najčešći uzročnici su virusi - mačji herpesvirus koji izaziva rinotraheitis i mačji kalicivirus, iako se tu mogu naći i neki drugi mikroorganizmi. U nastanku bolesti veliku ulogu igra stres, stoga bolest najviše pogađa mačiće, ali obolijevaju i starije mačke. Mačke koje prebole infekciju ostaju relativno dugo kliconoše, a bolest se prenosi direktnom kontaktom, ali i neizravno, najčešće aerosolom, kao i opremom.

Znaci bolesti su visoka tjelesna temperatura, gubitak apetita, kihanje i suzenje očiju, letargija, kašalj, iscjedak iz nosa, koji može biti, ovisno o stadiju bolesti, bistar, sluzav i zamućen, kao i gnojan. Može se zakomlicirati i upalom pluća, odnosno sekundarnim bakterijskim infekcijama, a sve skupa obično traje 5-10 dana, uz povoljnu prognozu, osim kada se radi o malim mačićima koji mogu veoma teško oboljeti.

Liječenje je, s obzirom na to da se radi o virusnim infekcijama, potporno i simptomatsko. Liječenje uključuje primjenu antibiotika širokog spektra, radi bakterijskih sekundaraca, kapi za nos i oči te infuzije po potrebi. Redovno treba čistiti nos i oči jer se stvaraju i suše velike količine iscjetka. Ponekad mačke višednevno odbijaju jesti pa je dobro hraniti ih sa špricom, mačjom hranom za rekonvalescentna stanja.

Težina i trajanje bolesti u vezi je s općim stanjem mačke pa će tako znaci bolesti biti izraženiji kod slabije uhranjenih mačaka izloženih stresu. Odrasle mačke obično ne oboljevaju teško, što nije slučaj kod mačića, koji mogu biti ozbiljno bolesni i kojima je nužna veterinarska pomoć.

Dodatno o pneumonijama kod mačaka možete pročitati u ranije objavljenom odgovoru Upala pluća (pneumonia) u mačaka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr