Povratak

Mačja gripa / Terapija prehlade i gripe u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imamo mačku staru godinu i 2 mjeseca. Pokupili smo je s ulice kada je imala 2 mjeseca i od tada nema kontakt s vanjskim svijetom. Nažalost, nismo je nikako odveli u tih godinu dana u veterinara, tek prije par dana zbog problema s učestalim svrbežom. Veterinar joj je dijagnosticirao zastarjelu upalu uha i dao nam Garasone kapi (4 kapi, 5 puta dnevno,6 dana) i dao joj je nekakvu injekciju. Držali smo se uputa, premda ne znam koliko smo dobro uspijevali s ukapavanjem. Danas, 4 dana poslije, primjetila sam da mi je neobično vruća na dodir, ima proziran iscjedak iz nosa, par puta je kihnula, odbija hranu (što je jako čudno za nju) i stalno leži i spava. Jesmo mi nešto zeznuli s kapima ili je ona pokupila nekakav virus? Pretraživali smo internet i po simptomima izgleda da ima tzv. mačju gripa. Ako je to u pitanju kako joj možemo pomoći? Unaprijed hvala, N. & K.

O: Mačja gripa predstavlja općeniti naziv za virusne infekcije gornjih dišnih prohoda u mačaka. Česta je bolest u mačaka, pogotovo u onih ljubimaca kod kojih je imunološki sustav ili nedovoljno razvijen (mačići) ili narušen iz bilo kojeg drugog razloga (npr. bolest, stariji ljubimci,...).

Bolest prati sindrom (skupina simptoma) respiratorne bolesti u mačaka nalik gripi. Znakovi ove bolesti u mačaka mogu biti uzrokovani jednim ili više različitih infekcioznih mikroorganizama: virus mačjeg rinotraheitisa (poznat i kao mačji herpesvirus tip 1 - mačja obična prehlada), bakterija Bordetella bronchiseptica, virus H5N1 (mačja ptičja gripa).

Uzročnici se šire na tri načina: direktnim kontaktom s vidljivo bolesnom mačkom, kontaktom s virusom na odjeći, posudama za hranu i vodu te drugim predmetima, jer se velika količina virusa izlučuje slinom, suzama i iscjetkom iz nosa. Sam virus je u okolini sposoban preživjeti i tjedan dana što bitno olakšava kontaminaciju i širenje na prijemljive životinje. Također, u prijenosu bolesti ne smiju se zaboraviti i kontakt sa mačkom koja je nositelj virusa ali sama ne pokazuje klinički vidljive znakove bolesti (konduktor).

Simptomi koji prate ovo oboljenje su različitog intenziteta i variraju od jedinke do jedinke. Najčešće su prisutni simptomi poput kihanja, iscjetka iz nosa, konjunktivitisa, iscjetka iz očiju, gubitka apetita, povišene tjelesne temperature te depresija. Povremeno se uočavaju i čirevi u ustima i očima te prekomjerno slinjenje. Vrlo mlade, vrlo stare i imunosupresivne mačke sklonije su razvijanju teškog oblika bolesti pa čak i uginuća. Uginuće obično nastupa uslijed sekundarnih infekcija (infekcije bakterijama), nedostatnom ishranom i dehidracijom.

Terapija kod prehlade i gripe u mačaka provodi se ekspektoransima koji liječe simptome kašlja, antitusicima, visokim dozama vitamina C, te povećanim unosom tekućine. Ako je došlo do komplikacija bakterijskim infekcijama primjenjuje se i antibiotska terapija. Mačku treba hraniti manjim ali češćim obrocima lakoprobavljive kvalitetne hrane. Kako bi dišne puteve održali prohodnima dobro je mački nos i oči nježno očistiti maramicom natopljenom toplom vodom ili vlažnim maramicama za mačke i pse (npr. Karlie Perfect Care te Canina maramice za čišćenje očiju), a naročito ako je maca preslaba da bi se dovoljno dobro sama čistila.

Kako je za postavljanje dijagnoze ipak potrebno pregledati ljubimca, od strane veterinara, savjetujem Vam da to i učinite. Isti će biti u mogućnosti procijeniti status liječenja upale uha kao i utvrditi njeno trenutno zdravstveno stanje. Također, u skladu s dijagnozom kao i trenutnim zdravstvenim statusom ljubimca, biti će u mogućnosti odrediti najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja te Vas u skladu s njim dalje savjetovati na koji način postići i osigurati brži i kvalitetniji oporavak.

Za to vrijeme, ponudite ljubimcu  kvalitetnu, visoko probavljivu, energetsku hranom s povećanim udjelom vitamina i minerala, koja će ujedno i ubrzati oporavak Vaše mace. Također, Vašeg veterinara redovito obavještavajte o stanju ljubimca te na takav način kvalitetnije pratite tijek oporavka ljubimca. Uz pravilno primijenjene i poduzete navedene mjere, prikladnu terapiju i njegu do ozdravljenja bi trebalo doći kroz 7-10 dana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr