Povratak

Mačja gripa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj mačak ima gripu, bili smo kod veterinara i on je rekao da se pobrinemo da pije mnogo tekućine i da će to proći. Ipak se brinem jer mi se čini da se muči s tom gripom pa vas molim da mi kažete da li je ta bolest opasna za mačke i mogu li mu još kako pomoći?
Hvala, Tea

O: Mačja gripa općeniti je naziv za virusne infekcije gornjih dišnih prohoda u mačaka. Česta je bolest u mačaka a iako nije obično smrtonosna u zdrave odrasle mačke, može biti u mačića i imunosupresivnih odraslih i starijih mačaka.

Naziv se obično ne odnosi na infekcije uzrokovane influenza virusom (virus gripe) već predstavlja sindrom respiratorne bolesti u mačaka nalik gripi. Znakovi ove bolesti u mačaka mogu biti uzrokovani jednim ili više različitih infekcioznih mikroorganizama: virus mačjeg rinotraheitisa (poznat i kao mačji herpesvirus tip 1 - mačja obična prehlada), bakterija Bordetella bronchiseptica, virus H5N1 (mačja ptičja gripa).

Uzročnici se šire na tri načina: direktnim kontaktom s vidljivo bolesnom mačkom, kontaktom s virusom na odjeći, posudama za hranu i vodu te drugim predmetima, jer se velika količina virusa izlučuje slinom, suzama i iscjetkom iz nosa a virus je u okolini sposoban preživjeti i tjedan dana. Zatim, kontakt sa mačkom koja je nositelj virusa ali ne pokazuje klinički vidljive znakove bolesti.

Ovu bolest prate slijedeći simptomi: kihanje, iscjedak iz nosa, konjunktivitis, iscjedak iz očiju, gubitak apetita, povišena tjelesna temperatura te depresija. Povremeno se uočavaju i čirevi u ustima i očima te prekomjerno slinjenje. Vrlo mlade, vrlo stare i imunosupresivne mačke sklonije su razvijanju teškog oblika bolesti pa čak i uginuća. Uginuće obično nastupa uslijed sekundarnih infekcija (infekcije bakterijama), nedostatnom ishranom i dehidracijom.

Terapija kod prehlade i gripe u mačaka provodi se ekspektoransima koji liječe simptome kašlja, antitusicima, visokim dozama vitamina C, te povećanim unosom tekućine. Ako je došlo do komplikacija bakterijskim infekcijama primjenjuje se i antibiotska terapija. Mačku treba hraniti manjim ali češćim obrocima lakoprobavljive kvalitetne hrane. Kako bi dišne puteve održali prohodnima dobro je mački nos i oči nježno očistiti maramicom natopljenom toplom vodom ili vlažnim maramicama za mačke i pse (Karlie Perfect care te Canina maramice za čišćenje očiju) a naročito ako je maca preslaba da bi se dovoljno dobro sama čistila.

Savjetujem Vam da Vašu macu hranite visoko probavljivom, energetskom hranom s povećanim udjelom vitamina i minerala, koja će ujedno i ubrzati oporavak Vaše mace. Također, Vašeg veterinara redovito obavještavajte o stanju Vaše mace a naročito ako dođe do pogoršanja simptoma. Naime, uz navedene poduzete mjere njege do ozdravljenja bi trebalo doći kroz 7-10 dana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr