Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Našem mačku dijagnosticiran je FeV, a prethodni biokemijski nalazi pokazali su slijedeće povišene vrijednosti, prema vet. testu 8008: AMYL 1727 (max.1500), BUN 46.6 (max 12,9), CREA  815 (max 121) AST 99 (max 48), PHOS 4,59 (max 2.42). Na što se odnose AMYL i BUN? Možete li mi, molim Vas, objasniti o kojim se sekundarnim oboljenjima radi? Veterinar je rekao uremija, što mi je jasno iz CREA i PHOS, a zanima me vidi li se još što, možda leukoza, jer je temeljem tog testa dijagnosticirao i leukozu, mislio da je leukemija dok nije napravio onaj FeV / FeL test? Obzirom da imam dobra iskustva s primjenom homeopatije i ayurvede kod kroničnih stanja (postoje ayurvedski antibiotici koji ne škode organizmu uopće, isto

takvi brojni homeopatski preparati za balansiranje raznih organa), trebao bi mi podatak na kojim sve organima treba "raditi" da bi se popravilo stanje. (Drago mi je što je nedavno na Vet. Fakultetu bio seminar o suradnji klasične i alternativne medicine.) Imate li kakva iskustva s Beta 1,3D Glucanom za imunitet? Mačku je 7 godina, nikada nije bio boležljiv, niti sklon infekcijama (imao je ranije šugarac, kada nam je došao u dvorište, i to je izliječeno, poslije ga je susjed otrovao kumarinskim otrovom, i to je sanirano; ostalo uopće nije cijelo vrijeme bio bolestan, osim jednom malo kihao kao uvod u rinotraheitis, ali to smo eliminirali colostrumom odmah u početku)... Zato me čudi kako odjednom tako naglo drastično stanje. Kastiran je vrlo brzo nakon što nam je došao i nije nikada tukao s drugima, čak i dok je bio nekastriran, baš čudno. Treba li on dobivati antibiotike u slučaju uremije? Za Ipektine znamo, to mu dajemo u kapsuli, jer inače neće jesti, samo poliže sok od mokre hrane iz vrećice. Vidjela sam i dragocjene savjete na vašoj stranici o prehrani - a/d i "high calorie", to ćemo što prije nabaviti. Za sada je Gimpet vit. pasta u igri, u koji dobro omotam oko kapsule s Ipektine.
Hvala najljepša na odgovoru. Robertina

O: Leukemija mačke je virusna bolest koja se najčešće očituje stvaranjem zasebnih tumora u različitim dijelovima tijela, a posebice u mezenterijalnim limfnim čvorovima (limfosarkom). Danas se pouzdano zna da virus uzrokuje i neke bolesti koje se ne ističu stvaranjem novotvorevina. Bolest kratko traje i završava uginućem.

O mačjoj leukemiji pisao je opširno kolega Ivan Marić, dr. vet. med. ovdje, a o mačjoj sidi ovdje.

Veterinari najčešće dijagnosticiraju  bolesti ELISA-om (enzyme-linked immunosorbent assay), koja predstavlja screening test, može se nabaviti u obliku kitova, te je tako pogodan za brzo testiranje na terenu.

U većine mačića kod leukemije timus (prsna žlijezda) atrofira nekoliko tjedana nakon infekcije virusom leukemije. Normalni obrambeni mehanizam postane manjkav (nedostaju T-limfociti) pa životinje obolijevaju i ugibaju od infekcija koje inače prolaze bez ikakvih manifestacija. Vrlo je vjerojatno da inficirane mačke često boluju od interkurentnih bolesti. Utvrđena je stanovita veza između zaraznog peritonitisa mačaka i infekcije virusom leukemije. Infekciji virusim leukemije mačaka propisuju se različiti oblici enteritisa, pneumonija i septikemijskih stanja te hemobartoneloza.

Termin leukoza označava primarnu, ireverzibilnu i progresivnu sistemnu bolest retikuloendotelnog sustava kod kojeg se javlja neograničeno bujanje različitih krvnih stanica.

Ako je koncentracija ureje (BUN) i kreatinina u krvi povišena to nam govori da je zatajenje bubrega prisutno, a oštećenje takvo da bubrezi više nisu u mogućnosti koncentraciju tih tvari držati unutar fizioloških granica. Međutim ureja je količinski najvažniji produkt razgradnje bjelančevina u organizmu, pa zbog toga nije samo pokazatelj bubrežne funkcije nego i izvanbubrežnih poremećaja. Hrana izuzetno bogata bjelančevinama ili njihov pojačan metabolizam (visoka temperatura, trauma, krvarenje) povisuju količinu ureje u krvi.

Povećano ili smanjeno uzimanje tekućine izaziva porast ili pad vrijednosti ureje u krvi, a iste posljedice izaziva i dehidracija i oligurija.

Antibiotici se koriste kod infekcije ili postojanja opasnosti od iste, koja kod uremije postoji.

Alfa amilaza je probavni ekskretorni enzim. Prisutna je jedino u gušterači i slinskim žlijezdama. Služi za dokazivanje akutnog pankreatitisa ili kao potvrda akutnih egzacerebacija kod kroničnog pankreatitisa.

O liječenju zatajenja bubrega pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. ovdje, a za bolesne bubrege možete koristiti medicinsku hranu od Royal Canina Renal i Hill`s-a k/d.

Za uspješnu suradnju između vlasnika i veterinara od presudne je važnosti kvalitetna komunikacija stoga se osjećajte potpuno slobodnima pitati Vašeg veterinara sve što Vam nije jasno u vezi Vašeg ljubimca.

Beta glukan je dugolančani polisaharid izoliran iz stanične stijenke kvasca (Saccharomyces cerevisiae). Najsnažniji je prirodni aktivator imunološkog sustava, koji može povećati djelotvornost imunoloških stanica i do 7 puta. Inače, polisaharidi su međusobno povezani jednostavni šećeri(monosaharidi). Široko su rasprostranjeni u prirodi. Ako su izgrađeni samo od glukoze nazivamo ih još glukani, a same molekule glukoze su međusobno povezane beta glikozidnim vezom.

Biljni polisaharidi služe za izgradnju tkiva (celuloza) ili su rezervne energetske tvari (škrob), dok životinjski polisaharidi manje služe za izgradnju (hitin) primjerice kod rakova i kukaca, a više kao rezervne energetske tvari (glikogen). Glikogen nalazimo i u ljudskom organizmu. Kao spremnik energije nalazi se u organima kao što su: jetra, mišići, a isto tako i stanice bijele krvne loze (leukocitima). Trombociti (krvne pločice) zadužene za proces zgrušavanja krvi i zaustavljanja krvarenja također su bogate glikogenom. Rekli bismo da je energija itekako potrebna stanicama koje igraju ulogu »dežurnog policajca « i ostvaruju prvi kontakt sa štetnim mikroorganizmima. Naš organizam reagira na taj način da aktivira stanice koje čine prvu liniju obrane. To su stanice bijele krvne loze (leukocita) i tkivni makrofazi.

Beta glukan povećava imunološku aktivnost za više od 50% u prvih 3-4 dana oralnog uzimanja. Beta glukan potiče stvaranje koštane srži, a time i proizvodnju leukocita i trombocita koji su prva crta obrane organizma  te aktivira makrofage - stanice koje čine energetsku centralu imunološke aktivnosti i time izaziva cijelu kaskadu događaja u organizmu pretvarajući tijelo u "arsenal obrane". Kod testiranih životinja kojima je Beta Glukan davan oralno, ustanovljeno je povećanje interleukina 2. Također je došlo do značajnog povećanja broja polimorfonukleinskih leukocita i perifernih monocita. Uočeno je i značajno povećanje broja makrofaga u plućima kod kandidijaze in vitro. Povećana otpornost na sistemske infekcije Candidom albicans i Staphylococcusom aureusom značajno je reducirala rast tih mikroorganizama u bubrezima inficiranih životinja. Toksikološke studije pokazuju da se glukan izvrsno podnosi i tolerira.

OZNAKE: