Povratak

Mačja osjetila

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Živim u malome mjestu i imam mačkicu koja je 26.05. navršila godinu dana. Rođena je slijepa i to se odmah manifestiralo njenom nemogućnošću da prati ostale mačiće u igri, međutim ubrzo se izvrsno uklopila i sa slijepoćom nema problema, čak ako ne naglasimo to gostima niti ne primjete. Prava je maza. Međutim, bojimo se da nema niti osjet okusa jer je jednom prilikom jela hren i luk. Strahovito je vezana uz mene, kao malo dijete, i ljubomorno miče sve u mojoj okolini, a to se nalazilo u mojem tanjuru. Da li je to možda zbog prevelike privrženosti meni ili je koji drugi poremećaj u pitanju?
Maria

O: Mačke imaju puno jača osjetila njuha i sluha nego ljudi, koja im koriste prilikom lova, ali i svakodnevnih aktivnosti.

Mačke čuju ono što mi ne čujemo, vide razne stvari koje mi ne vidimo i osjećaju svijet onako kako mi nikada nećemo moći. Ono što mi ne vidimo u mraku, mačke vide. Ono što je nama jedva osjetan miris, mačkama je vrlo jak.

Svima je danas poznato da mačke vide u mraku, gdje imaju jedva primjetno osvjetljenje i u lošim uvjetima. Po danu je mačka relativno kratkovidna i oslanja se na zvuk i miris. Kada gledaju svijet, mačke ne mogu potpuno izoštriti sliku i ne raspoznaju oštro detalje, a to je zbog velike leće koja skuplja što više svjetla. Reflektirajuće stanice, tapetum lucidum, smještene iza mrežnice su najspektakularnija modifikacija u oku mačke. Te stanice ponovno hvataju svjetlo, koje je već prošlo kroz mrežnicu, kako bi povećale sposobnost interpretacije podataka. Mačke imaju i bolji periferni vid, a isturene oči joj omogućavaju širi kut gledanja. Mačka dobro detektira pokret i vidi kretnje koje su prebrze za ljudsko oko, ali se teže fokusira na spore kretnje.

Mačke okus koriste kako bi odredile koja je hrana za njih jestiva. Okus ih primarno usmjerava na otkrivanje proteina i masti. Jezik i dio ždrijela mačke prekriveni su ispupčenjem tkiva, koje nazivamo okusne bradavice ili papile. Činjenica je da imaju puno manje okusnih bradavica nego ljudi, stoga nisu preosjetljive na slano, a okus slatkog najslabije otkrivaju.

Mačke imaju osjete dodira po cijelom tijelu. Najosjetljivije mjesto na mačjem tijelu su njuška i prednje šape jer su im to najpotrebniji dijelovi tijela pri lovu. Brkovi su najosjetljiviji i na najslabije vibracije u zraku, što je mačkama vrlo bitno. Osjetne dlačice iznad očiju i na obrazima mačje oči upozoravaju na opasnost. Osjetne dlake na obrazima upozoravaju, također, i na najmanju pukotinu kroz koju bi mačka mogla proći.

Mačji sluh posebno je istančan kako bi  čule visoke tonove koje upotrebljavaju glodavci. Uši su im relativno velike u odnosu na glavu i mogu se neovisno okretati u svim smjerovima, kako bi lakše uhvatile zvuk i njegovu lokaciju. Dok love plijen često naprave stanku da odrede položaj plijena.

Kako su mačke po prirodi penjači, imaju sposobnost održavanja ravnoteže. Organ za ravnotežu zove se vestibularni aparat i nalazi se u unutarnjem uhu. U njemu se također bilježe i promjene smjera ili brzine.

Mačke se često oslanjaju na osjet mirisa, a nos i usta su dinamičan mirisni duet. Mačke u nosu imaju mnogo više stanica koje su osjetljive na miris nego ljudi. Osjet mirisa koriste kako bi nanjušile plijen ili hranu, otkrile opasnost ili pročitale kemijske poruke ostavljene na urinu ili fecesu. Na početku usta imaju mehanizam koji im omogućava da naprave specijalnu analizu zraka.

Iz svega toga je razumljivo da se Vaša mačka, uz korištenje drugih osjetila, potpuno prilagodila svojoj okolini pa joj sljepoća ne predstavlja neki problem.

Što se tiče uzimanja  neuobičajene hrane, to se može objasniti činjenicom da je mačkama bitna vlaknata hrana za normalno odvijanje probave. Mačke koje izlaze van, često se mogu vidjeti kako jedu travu. Velike, divlje mačke kad ulove plijen, a to su uglavnom biljojedi, uvijek prvo jedu utrobu, tj. sadržaj crijeva. Superpremium hrane prilagođene kućnim mačkama sadrže vlaknate tvari koje potiču probavu i izmet nema toliko neugodan miris. Osim toga, mački se može  posijati  trava koju možete nabaviti u za to predviđenim posudicama sa zemljom.

Iako se tvrdi da mačke vezane samo uz svoj teritorij, iznimno su vezane i uz svog vlasnika. One jako dobro znaju uzvratiti  na svu  vašu pažnju i njegu.

Nadam se da će vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr