Povratak

Mačja šuga i Stronghold ampule

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mače staro 6 meseci, koje je obolelo od šuge. Na žalost, u Srbiji skoro da ni nema preparata za mačke. Probali smo dosta toga, ali mu ništa ne pomaže. Sada pokušavamo da nabavimo Stronghold ampulu koje se na žalost još uvek ne uvoze kod nas. Pošto je mače sad već jako zahvaćeno šugom, a ima i kijavicu (koju sad lečimo injekcijama amoksicilina), da li može Stronghold da mu šteti? Hvala unapred, Snežana

O: Djelatna tvar ampulice Stronghold je selamektin iz skupine avermektina koji remeti živčanu aktivnost tj. paralizira i ubija brojne parazitske bezkralježnjake.

Koristi se za suzbijanje buha, uši, alergijskog dermatitisa uzrokovanog buhama, adulta crijevnih nematoda, srčanog nematoda i ušnog šugarca.

Znači, od šugaraca u mačaka djeluje jedino protiv ušnog šugarca (Otodectes cynotis) i za to ga je dostatno aplicirati jedanput. U pojedinih mačaka je, za cjelovito suzbijanje šugarca, ponekad drugu dozu potrebno ponoviti za mjesec dana. Prije terapije ušne šuge preporučuje se očistiti zvukovode cerumenolitikom (npr. Otifree otopina). Ukoliko je nužno, valja odgovarajućim kapima za uho smanjiti eventualni svrbež ili paralelnu bakterijsku infekciju.

Ne smije se davati mačićima mlađima od šest tjedana.

U kontrolnim istraživanjima Stronghold je uspješno primjenjivan usporedno s vakcinama, antibioticima, glukokortikoidima, anthelminticima i ektoparaziticidima, tako da ne bi trebalo biti interakcija sa antibiotikom koji navodite.

Mačja šuga uzrokovana drugim šugarcem, Notoedresom cati, karakterizirana je svrbljivim, suhim i krastavim lezijama, koje se prvo pojave na unutarnjem rubu vrha uha i zatim se brzo šire preko ušiju, glave, njuške i vrata. Mogu se širiti i na šape i perineum. Ova vrsta šuge liječi se skabicidima, sredstvima protiv šuge: Ivermektin posredstvom hrane ili injekcijom jednokratno (ponoviti aplikaciju za dva tjedna), doramektin potkožna injekcija jednokratno ili lokalno kupka sa amitrazom svakih tjedan dana kroz 21 dan.

Blaga kupka sa antiseboreičnim šamponom pomoći će omekšati kraste.

Vitamini A, D3, E injekciono ili bilo kakav pripravak multivitamina i minerala, te pripravci s dodatkom cinka i omega-3 i omega-6 masnih kiselina samo će pozitivno djelovati na povećanje općeg imuniteta i prirodne obrane kože.

Prognoza šuge je povoljna, ali zbog visoke kontagioznosti treba biti na oprezu jer može prijeći na pse, kuniće i ljude.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr