Povratak

Mačji paraziti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Primijetila sam po kući mala zrnca poput sezama, imam mamu macu od 7 godina i malog mačića od 3 mjeseca. Radi li se o infestaciji glistama ili trakavicama i da li je potrebno, i kako s obzirom na starost, očistiti obje mace? Da li je Banminth pasta dobro rješenje ili ne djeluje na trakavice (ako se o njima radi), nego su onda potrebne tablete Pratel? Kakva je opasnost za ljude što se tiče prenošenja?
Unaprijed hvala! Martina

O: Kod mačaka parazitira glista Toxocara cati, u tankom crijevu.

Ovaj parazit nije pričvršćen za stijenku crijeva, već se slobodno kreće u šupljini crijeva, hraneći se crijevnim sadržajem. U samom crijevu remete apsorpciju hranjivih sastojaka, ometaju prohodnost crijeva, a otpadnim produktima svoje probave djeluju štetno na domaćina.

Odrasle gliste izlučuju mnoštvo sitnih jajašaca, koja izmetom dospijevaju u okoliš. Kada takvo jajašce ponovo dospije u probavni sustav mačaka, u crijevu se oslobađa ličinka koja putuje do jetre, iz jetre dijelom u mišićje, a drugim dijelom u pluća. Ličinke koje dospiju u pluća životinja izbacuje kašljem. Kako životinje iskašljani sadržaj gutaju, ličinke ponovo dospijevaju u probavni sustav gdje se razviju u svoj konačni oblik.

Mačići se invadiraju preko majčinog mlijeka, a gliste povraćaju ili izbacuju izmetom.

Toksokarozu ljudi uzrokuje invazija ličinkama glista pasa i mačaka. Jajašca ovih glista su vrlo otporna pa mogu preživjeti i na gradskim površinama godinama. Ličinke glista u ljudskom organizmu nikad se ne razviju u odrasle oblike, ali putuju organima i tkivima čovjeka i pri tome ih oštećuju. Naseljavaju se u različite organe i tkiva, ponekad i u oči te uzrokuju teške poremećaje (povećanje jetre i slezene, astmatične napadaje, smetnje središnjeg živčanog sustava, granulomatozne retinitise u djece). Organizam uništi neke ličinke ili stvori oko njih čvrstu ovojnicu.

Crijevne i nametničke invazije učinkovito možemo spriječiti osobnom higijenom - pranjem ruku i izbjegavanjem dodira s nepoznatim životinjama. U cilju zaštite vašeg zdravlja savjetujem redovnu dehelmintizaciju Vaših mačaka svaka tri mjeseca. Preparate za dehelmintizaciju možete potražiti u našim trgovinama. Banminth pasta djeluje protiv glista, ali ne djeluje protiv trakavica, preporučljiva je za dehelmintizaciju mačića jer se u toj dobi ne očekuje invazija trakavicom.

Druga parazitarna zoonoza je Ehinokokoza uzrokovana trakavicom Echinococcus granulosus, a prenose je psi. Do sada nije utvrđeno parazitiranje ove trakavice u mačaka. No, u mačaka parazitiraju druge vrste, manje važne za čovjeka. U mačaka parazitira Dypilidium caninum, mala pasja trakavica, u čijem razvojnom ciklusu sudjeluju buhe. Buha je posrednik u razvojnom ciklusu, a teoretski je moguće da ako čovjek proguta buhu, invadira se ovim parazitom.

Svakako je vrlo bitno istovremeno čišćenje mačaka i protiv ekto i endo-parazita. Odraslu macu možete dehelmintizirati preparatima Drontal cat, Verpanyl, Pratel, koji su obliku tableta. Preparat se po po potrebi može ponovno dati nakon 10 - 14 dana. Bitno je naglasiti da je za to vrijeme preporučljivo obavezno pranje ruku i neškodljivo uklanjanje mačjeg izmeta.

Da bi se točno ustanovilo porijeklo "zrnaca" koje opisujete, potrebno je mačji izmet podvrgnuti parazitološkoj pretrazi na Veterinarskom fakultetu, Zavod za parazitologiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr