Povratak

Mačji peritonitis (virusni peritonitis mačaka, FIP) i dezinfekcija prije nabavke novog ljubimca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Prošlo je mjesec dana otkako sam izgubila svog voljenog mačka koji je najvjerojatnije obolio od FIP-a. Bio je star samo dvije i pol godine. Imam za Vas dva pitanja: naime, kada smo došli veterinaru nakon što je mačak teško disao, išao je na slikanje gdje su vidjeli da ima u plućima tekućinu. Odmah su mu punktirali tu tekućinu, hitno. Na kraju svih krajeva i nakon 10 dana liječenja antibioticima (Ketocef) i diuretikom Fursemid morali smo ga uspavati. Nije bilo nikakvih znakova poboljšanja, prestao je jesti, pluća nisu dolazila k sebi, jedva je hodao a temperatura mu je pala na 35°... I sada, nakon mjesec dana i dalje me muči jesam li dobro postupila, je li se moglo još nešto učiniti... Dakle, prvo pitanje. Užasno me muči to što mu nisu dali nikakvu anesteziju kada su mu punktirali tu tekućinu. Imam osjećaj da ga je to jako boljelo, a veterinari mu nisu dali ništa protiv bolova. Dva puta su ga piknuli i vadili mu. To zapravo nije bila tekućina, bilo je gusto. Zanima je da li se inače daje anestezija ili nešto slično pri punkciji? Da li je u redu što nije dobio anesteziju? Drugo pitanje glasi: Koliko dugo "živi" virus koji uzrokuje FIP, u kući, na tepisima...? Možda ću ako ikada budem mogla preboljeti svog voljenog miceka udomiti drugu macu pa me zanima kakve su mogućnosti da druga maca dobije FIP?

Jastuk na kojem je spavao pokojni mačak sam oprala vodom i šamponom i ispirala više puta te ga dugo sušila na tavanu. Jastuk je relativno nov. Dekicu i igračke bi nova maca dobila svoje. Mogu li transporter i WC dezinficirati Domestosom, a zdjelice normalno oprati Jarom ili nekim sličnim deterdžentom bez bojazni od tog corona virusa?
Lijepo Vas pozdravljam i hvala na odgovoru. D.

O:
Mačji peritonitis ili virusni peritonitis mačaka ili FIP je bolest    uzrokovana coronavirusom. Mačake po cijelom svijetu mogu biti inficirane ovim uzročnikom, ali manji broj pokazuje znakove oboljenja.

Akutni ili početni stadij može proći bez vidljivih znakova, može se pojaviti povišena temperatura, upala konjuktiva, proljev, upala gornjih dišnih puteva. Stadij može potrajati par dana do par tjedana, nakon čega prelazi u jače izraženi stadij kada se uočava znatno povećan obujam trbuha (ascites ili nakupljanje tekućine), povišena temperatura, anoreksija, gubitak težine i depresija. Bolest je sporog tijeka i gotovo je uvijek smrtonosna. 

Inkubacija bolesti (vrijeme od ulaska uzročnika u organizam do manifestacije prvih kliničkih znakova bolesti) traje oko 4 mjeseca. Prvi klinički simptomi su anoreksija (gubitak na težini), depresija i povišena tjelesna temperatura  terapiju antibioticima. Temperatura je konstantno povišena 39,2-41,1°C i traje sve do uginuća. Javlja se dehidracija, anemija i ikterus (žutica). Životinja  bolno reagira na dodir abdomena, javlja se ascites (tekućina u trbušnoj šupljini) zbog kojeg je deformiran trbuh. Disanje je otežano, životinja kašlje, a može i povraćati i imati proljev. Ponekad se promjene javljaju samo na jetri, bubrezima, moždanim ovojnicama, mozgu ili očima, te tada ne nastaje peritonitis niti se skuplja peritonealna tekućina, već simptomi odgovaraju promjenama zahvaćenog organa.

Bolest može trajati 2 tjedna do 2 mjeseca, a najčešće završava letalno za 5 tjedana. FIP je izuzetno teško dijagnosticirati općim kliničkim pregledom jer se mnoge bolesti manifestiraju vrlo sličnim simptomima.

Smatra se da je u prirodi moguće širenje intrauterino, mačjim mlijekom, infekcije urinom, direktnim kontaktom te ekstraktima jetre i slezene koje su pune krvi i ascitesom. Većinom obole mačke u čoporu starosti od 3 mjeseca do 3 godine. Mačke plemenitijih pasmina (posebno sijamske) su osjetljivije od običnih mačaka. Mužjaci su primljiviji od ženki.

Virus je neotporan izvan organizma i preživljava tek vrlo kratko ako nije u živoj stanici. Stoga, kvalitetno provođenje dezinfekcije podrazumijeva mehaničko čišćenje grubih nečistoća, potom pranje i na kraju upotrebu samog sredstva za dezinfekciju. Za kvalitetno provođenje dezinfekcije najbolji su komercijalni dezinficijensi koji su sigurni za upotrebu, ekološki su prihvatljivi, brzo djeluju i aktivni su u malom razrjeđenju. Dobar izbor je Ecocid-S koji ima višestruku upotrebu jer djeluje virucidno, baktericidno i fungicidno. Osim ovog preparata, postoje i drugi, kao što su Virkon-S i Aldesol koji također imaju širok spektar i zadovoljavaju postavljene kriterije.

Prilikom punkcije se u pravilu ne daje anestezija, a kod iznimno nemirne životinje pristupa se sedaciji. Razlog tome je činjenica da davanje anestetika predstavlja veći rizik od zahvata punkcije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr