dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačku staru oko 2 godine.U tom vremenu gotov nikako nisam imala prilike da je čujem da mijauče. Je li to znači nešto loše ili da se ne brinem?

Lamija


O: Svaka mačka je jedinka za sebe te bi se i s tog aspekta trebala promatrati.
 
Naime, neke mačke mijauču i na takav način pokušavaju komunicirati s nama iz različitih razloga. Na takav način one iznose svoje zahtjeve, naredbe, prigovaraju, traže,... Međutim, poznato je da postoje i mačke koje su svoju vokalizaciju i mijaukanje svele na minimum.

 
Stoga, veterinari i uzgajivači navode da je izrazito bitno, za početak, utvrditi da li se ljubimac ovako naglo počeo ponašati ili ne.

Naime, nagli gubitak u glasanju ljubimca, u kombinaciji i sa drugim kliničkim znakovima kao što su depresija, letargija, gubitak apetita, otežano disanje,... ukazuje na određene moguće zdravstvene poremećaje te iziskuje odlazak kod veterinara.

Stoga, ako i imate ljubimca koji se ne glasa ali i pored toga je zaigran i zainteresiran za okolinu, normalno pije i uzima hranu, najvjerojatnije je to u njegovoj "prirodi" te bi se trebalo smatrati u potpunosti normalnim.
 
Određeni vlasnici koji proživljavaju "sličnu situaciju" kao i Vi često poduzimaju i druge korake, a sve kako bi potaknuli ljubimca na mijaukanje i glasanje. Tako, danas se u SAD mogu kupiti posebni CD za mačke u kojima se mogu čuti različita glasanja ljubimaca tijekom različitih situacija. Ovdje vlasnici navode da je za početak glasanja ljubimca potrebno samo malo poticaja.
 
Naravno, ono u čemu se i struka i uzgajivači i vlasnici mačaka slažu jest da ako i ljubimac nastavi sa svojim "ponašanjem", da ga jednostavno prihvatite takvim kakvim i jest. Pogotovo i s tog aspekta što danas mnogi vlasnici mačaka i imaju određene probleme s glasnim i pretjeranim mijaukanjem svojih ljubimaca.
 
Više o mijaukanju mačaka možete saznati i u odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

OZNAKE: