Povratak

Mačka otežano diše i ima začepljen nos / Nemogućnost stajanja na noge

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P:  Molila bih Vas ako nam možete pomoći, u pitanju je maca stara 5 godina. Inače vrlo zaigran, nakon što je nekoliko noći proveo na izuzetno niskim temperaturama (kao i prošlih godina), primijetila sam prije nekoliko dana da ima problem sa disanjem. Nos je začepljen i curi. Unutrašnjost usta je natečena sa malom količinom krvi. Teško diše i ne može stajati na nogama. Već nekoliko dana ne jede i ne pije vodu. Dobio je injekciju penicilina i infuziju, međutim nema poboljšanja. Preslušana su mu pluća i srce i nema nikakvih znakova upale. Što da radimo? Hvala. Roberta

O: U ovakvim slučajevima svakako je potrebno nastaviti antibiotskom terapijom kao i svakodnevnim infuzijama fiziološke otopine i glukoze. Maci je potrebna i vitaminska potpora koju bi trebala u ovoj fazi primiti putem injekcija. Začepljen nos potrebno je tamponirati mlakom vodom i čistiti od sasušenog sekreta. Za usnu šuplinu i desni preporučam Vam Canina "Capha balzam" koji sadrži ekstarkte kamilice i kadulje. Ovaj balzam na prirodan način umiruje kožu i sluznicu životinja.
Obzirom da zbog boli maca ne pije i ne jede preporučam Vam da joj pokušate izmješati s toplom vodom neki od programa meke hrane za oporavak (konzervice: Hill`s "A/D", Royal Canin "Recovery", Eukanuba "High calorie", Purina "CN")

Ovakav tekući pripravak možete maci dati špricom na usta u više malih obroka. Za mace narušenog općeg stanja preporučam i "Calopet pastu". Ona je visokokaloričan dodatak prehrani koji sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline, taurin, vitamine i minerale. Ako životinja u potpunosti odbija hranu uputno je pastu dati kao samostalan obrok u količini 3-4,5g/kg tjelesne mase (što odgovara dvostrukoj ili trostrukoj količini paste koju dnevno dajemo kad životinja normalno jede). Pasta se može direktno aplicirati u usnu šupljinu ili dati u hrani, a može se također dati i u vodi.
Krvarenje u usnoj šupljini vrlo vjerojatno je posljedica promjena na sluznici, ali kako ga nebi zanemarili kao simptom, uz otežano disanje, potrebno je pretragom krvi isključiti anemiju i naći njen uzrok.
Calopet pasta sadrži željezo i vitamin B12 koji će značajno pridonijeti stabilizaciji krvne slike.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr