Povratak

Mačka pretjerano čisti dlaku - mačja psihogena alopecija (neurodermatitis)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Mutak, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Postavljam Vam pitanje ispred svoje kolegice koja oma mačku. Mačka se prečesto liže i ponekad kida dlaku zubima. Da li ima neko rješenje za to? Unaprijed hvala, Mirela

O: Mačja psihogena alopecija (neurodermatitis) pojava je koja se manifestira kada mačka sama sebi krati dlaku i izaziva pojavu alopecije (područja bez dlake) pretjeranim, neprikladnim timarenjem, lizanjem, grickanjem ili čupanjem dlake. Pretjerana (izvan granica normalnog) njega dlake od strane mačke smatra se opsesivno kompulzivnim vladanjem, kojem je okidač stres iz okoline i anksioznost.

Češće se javlja kod čistokrvnih životinja koje imaju nervozniji temperament (sijamska mačka, sv. birma, abesinijska i himalajanska).

Mačka pretjerano čisti dlaku u tolikoj mjeri da odstranjuje dlaku, ali istovremeno ne oštećuje kožu. Javljaju se lokalna, na više mjesta ili generalizirana područja bez dlake. Mogu se javiti na svim mjestima gdje se mačka može lizati no ipak su najčešća na unutarnjoj strani prednjih nogu, unutarnjoj strani buta, perineumu i na trbuhu. Gubitak dlake je obično sa oba dvije strane tijela simetričan. Detaljnim promatranjem zapažamo da je dlaka slomljena neposredno uz kožu. Moguće je naći dlaku u izmetu ili povraćenom sadržaju.

Psihogena alopecija je nekad prečesto dijagnosticirana. Naime, vrlo je važno eliminirati druge uzroke alopecija kod mačaka kao što su preosjetljivost na ubod buhe, alergija na hranu, atopija, te ektoparaziti. Nakon toga uzeti dobru anamnezu od vlasnika; mogući stres, promjene u okolini, često se javlja kod vlasnika koji imaju više mačaka. Trihogramom (mikroskopskom pretregom dlake) nalazimo slomljene dlake. Dermatohistopatološki nalazimo normalnu, neupaljenu kožu.

Liječenje se sastoji od prepoznavanja pravog uzroka (npr. odvajanje od vlasnika, selidba u novu kuću, životinjski životni drug uginuo i sl.). Dobra kontrola protiv buha potrebna je da još više ne pogoršavaju stanje. Upotreba elizabetanskog ovratnika, popularno zvanog "lampa" ili "satelit", ili majice preko tijela da bi se bar mjesec-dva spriječilo lizanje. Lijekovi koji djeluju na vladanje, kod nekih tijekom mjesec do dva, a kod nekih doživotno: amitriptilin, fenobarbital, diazepam...

U ovom slučaju, može se pokušati sa mačjim feromonima koji dolaze u obliku spreja ili difuzora za zrak, da što više pomogne mački da se osjeća smireno i sigurno (Feliway, dostupan u ponudi Pet centra).

Prognoza oporavka rasta dlake je varijabilna, ovisno o pravom uzroku. Bolest je primarno estetski problem, ako se ne zakomplicira sekundarnim infekcijama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr