elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Moj mačak obožava čokoladu. Na internetu, raznim forumima vidjela sam da se čokolada strogo zabranjuje u prehrani mačaka. Svom mačku dam jednom u dva-tri dana po mrvicu čokolade, točnije 1/10-inu kockice. On ju tako slasno pojede. Zanima me stručno mišljenje o tome. Da li je to opasno za njega? Hvala, Marija

O: Čokolada je, čak i u malim količinama, otrovna za kućne ljubimce. U čokoladi se nalaze dva spoja, teobromin i kafein, koji djeluju tako što stimuliraju živčani sustav i srčani mišić te uzrokuju diurezu (povećano izlučivanje urina).

Teobromin i kafein pripadaju skupini metilksantina. Ovisno o vrsti čokolade odnosno sadržaju kakaa, koncentracija metilksantina je različita. Kakao u prahu sadrži tako 28.5 mg/g metilksantina, tamna čokolada  5.4 – 5.7 mg/g, mliječna čokolada 2.3 mg/g metilksantina, dok je njegova koncentracija u bijeloj čokoladi gotovo beznačajna.

Letalna doza (LD50) teobromina i kafeina za životinje je 100 – 200 mg/kg, iako smrt može nastupiti i kod mnogo manjih doza ovisno o individualnoj osjetljivosti prema ovim spojevima.

Klinički znakovi trovanja obično se javljaju 6 – 12 sati nakon konzumiranja čokolade. Ako se radi o manjim količinama, tada se  mogu  javiti povraćanje, proljev, pojačana žeđ i uznemirenost. Kod unosa veće količine čokolade, može doći do hiperaktivnosti, pojačanog mokrenja, poremećaja u ravnoteži, drhtanja mišića i epileptičnog napadaja. U najtežim slučajevima, nakon navedenih početnih simptoma dolazi do usporavanja rada srca, pada tlaka i kome. Smrt uglavnom nastupi zbog srčane aritmije, visoke temperature ili zatajenja dišnog sustava.

Što se tiče mačaka, toksična doza metilksantina je čak niža nego ona pse, ali su ipak slučajevi trovanja rjeđi. To je zato što mačke inače nisu baš sklone čokoladi budući da, za razliku od većine sisavaca, nemaju okus za slatko. Iz tog razloga, za dobrobit Vašeg ljubimca, preporučam da ipak umjesto čokolade dajete maci nekakvu drugu poslasticu koja je posebno namijenjena njima. U Pet centru možete naći vrlo veliki izbor mačjih poslastica i dodataka prehrani pa vjerujem ćete izabrati nešto što će zadovoljiti potrebe Vašeg ljubimca.

OZNAKE: