Povratak

Mački visi trbuh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Prije nekoliko dana pronašli smo macu na ulici, koju smo udomili, procjenjujem da je oko pet mjeseci starosti, do danas je sve bilo u redu ili možda mi nismo uočili, međutim danas smo uočili da joj malo visi stomak, a koliko znamo nije sterilizirana. Primjetio sam na njenom ponašanju da često liže to mjesto, mjesto je mekano, nalik nakupini kože recimo, više nego nekakva kvržica, stoga vas molim za vaše cijenjeno mišljenje koji su mogući uzroci toga?
Unaprijed hvala, Hrvoje

O: Prije zime mačke počinju više jesti i nakupljati masnog tkiva da se pripreme za zimu. To masno tkivo u ženskih mačaka najviše je vidljivo u potkožju na trbuhu zbog čega vlasnici imaju dojam da se mačka udebljala ili da će imati mlade.

Zadebljanje na trbuhu može biti i hernija (kila, bruh).

Hernija (kila) je izlaz trbušnih organa kroz otvor na trbušnoj stijenci pod kožu (vanjska) ili u susjedne šupljine npr. ošitna hernija, onda je to unutarnja hernija. Može biti prirodna pri rođenju ili neposredno nakon te stečena trbušna hernija zbog povrede. Prirođena hernija je posljedica nepotpunog zatvaranja trbušne šupljine za vrijeme fetalnog razvoja, moguće i za vrijeme poroda (pupčana kila), a može biti i genetski uvjetovana. Vanjska hernija očituje se kao izbočenje trbušne stijenke različite veličine koje nije temperirano niti bolno. Tvorba je mekana, djelomično fluktuira. Liječenje je operativno.

O herniji je pisala i kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med., u ranije objavljenom odgovoru Kvrga na trbuhu mačića - pupčana hernija.

Savjetujem Vam da posjetite veterinara koji će postaviti točnu dijagnozu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr