Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mješanca maine coona starog 1,5 mjesec. Trebam li ga kastrirati i kada? Živi u kući. Pozdrav i hvala, Ariana

O:  Sterilizacija ženki i kastracija mužjaka se, s veterinarskog stajališta, savjetuje radi sprječavanja reprodukcije i posredno očuvanja zdravlja životinje.

Posljedično, i životni vijek steriliziranih mačaka je dvostruko duži, a i smanjena je učestalost pojavnosti različitih zdravstvenih poremećaja (gnojne upale, tumorozne tvorbe,...).

Također, dokazano je da većina kastriranih/steriliziranih ljubimaca po operaciji mijenjaju svoje ponašanje. Do promjena u ponašanju dolazi kao posljedica smanjivanja razine spolnih hormona. Posljedično, ljubimci postanu mirniji, umiljatiji i što je najvažnije, više su u blizini doma (ako izlaze van kuće/stana) pa je smanjen rizik od zaraznih bolesti mačaka od kojih su neke i zoonoze (prenose se na ljude) ili eventualnog stradanja na cestama. Također, manja je vjerojatnost različitih ozljeda koje se često znaju pojavljivati kao posljedica agresivnog i teritorijalnog ponašanja mužjaka, njihovih međusobnih borbi oko ženki,...
 
Sam postupak se obavlja u općoj narkozi, radi čega ljubimci prije operativna zahvata moraju biti barem 12 sati natašte. Operacija kod mužjaka je nešto jednostavniji operativni zahvat (za razliku kod ženki) jer su testisi pod kožom pa se lako izvade, a ljubimci se vrlo brzo oporave. Kastracione rane se ne šivaju, samo se lokalno posipaju antibiotskim praškom. Na kraju se još aplicira antibiotik produženog djelovanja pod kožu. Kod kuće trebate ljubimcu osigurati ležaj na mračnom i mirnom mjestu dok se budi iz narkoze i treba mu osigurati svježu vodu.

Kako imate ljubimac mješanca maine coona, za pretpostaviti je da će ljubimac biti nešto krupniji (veći) od prosječnog mužjaka. Iz tog razloga, nerijetko se savjetuje kako bi bilo poželjno da ljubimac završi sa procesom rasta i razvoja prije nego što se i pristupi kastraciji. U prosjeku je to između 8 i 10 mjeseca života ljubimaca.

Više o optimalnoj dobi za kastraciju mačaka možete saznati i u odgovoru kolegice Martine Kuzmanić, dr. vet. med. ovdje.

Više o prednostima i nedostacima kastracije/sterilizacije ljubimaca možete saznati i u odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

OZNAKE: