Povratak

Masna i slijepljena dlaka pri korijenu repa mačke / Prhut (perut) i seboreja / Lactaderm šampon

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Čitala sam različite odgovore na pitanja o prhuti kod mačaka, ali niti jedno mi nije dalo odgovarajući odgovor. Imam mačka, crnog i dugodlakog, starog godinu dana. Dobila sam ga kad je bio star tek mjesec dana nakon što ga je odbacila mama. Jede Hill's hranu, a trenutno ga privikavamo na Hill's Nature's Best. Zadnjih mjesec dana primjetili smo da mu se pri korijenu repa dlaka masti i lijepi. Nakon što smo ga okupali, dlaka na tom mjestu je i dalje jako masna te se pri korijenu dlake primjećuju smećkaste tvorevine slične prhuti. Zanima me je li stvarno potrebno ići veterinaru ili možemo to riješiti na neki drugi način.

Unaprijed hvala, Adela

O: Prhut u mačaka može nastati kao posljedica alergijske reakcije (hrana, paraziti), jako suhe kože, stresa, poremećaja u prehrani, invazije parazitima ili različitih organskih bolesti.

Jedan od češćih uzroka može također biti i seboreja.

Seboreju karakterizira koža koja je pretjerano prhutava. Tu se zapravo radi o nenormalnoj pretvorbi stanica kože (keratinocita) u mrtve stanice odnosno perut (keratin). U normalnim uvjetima stanice kože konstantno umiru i bivaju zamijenjene novima iz dubljih slojeva kože. Migracija stanica prema površini normalno traje oko 3 tjedna. Kod seboreje je ovaj ciklus promijenjen pa će migracija u tom slučaju biti mnogo brža i trajati će svega nekoliko dana. Iz toga razloga dolazi do nakupljanja keratina odnosno peruti na površini kože zbog čega se seboreju često još naziva i poremećajem keratinizacije.

Seboreja kao takva može biti primarna (urođena) ili sekundarna odnosno kao posljedica neke druge bolesti. Ovisno o tipu, seboreja može biti suha ili masna, uz pojavu svrbeža, ispadanja dlake ili neugodnog mirisa. Više informacija o uzrocima nastanka i liječenju seboreje možete pročitati u odgovorima Prhut kod mačke kolegice Martine Kuzmanić, dr. vet. med. i Perut (prhut) na koži mačke kolegice Tanje Krulc, dr. vet. med.

Što se tiče perutanja kože uzrokovanog grinjama (Cheyletiella), više detalja možete pročitati u odgovoru kolege Franje Hrgote, dr. vet. med. Perutanje kože udomljene mačke / Grinje iz roda Cheyletiella - "hodajuća perut".

Za točnu dijagnozu bolesti potrebno je kod veterinara napraviti klinički pregled, krvne nalaze, uzeti strugotinu kože i ostale potrebne testove kako bi se odredio temeljni uzrok bolesti.

Liječenje seboreje temelji se na ublažavanju, odnosno uklanjanju simptoma, a u slučaju sekundarne seboreje u liječenju primarnog uzroka. Simptomatsko liječenje prhuti, kao što su i kolege gore naveli, provodi se specijalnim antiseboroičnim šamponima i dodacima omega–3 i omega–6 masnih kiselina u prehranu (Dermanorm ulje ili kapsule, FeliDerm tablete, Coatex tablete).

Mačke sa dužom i gustom dlakom je obično potrebno ošišati kako bi olakšali kupanje i prodiranje šampona do kože. Ovisno o uzroku (bakterije, gljivice...) odnosno šamponu kojega Vam veterinar propiše bit će potrebno mačku kupati 1–3 puta tjedno, a šampon ostaviti da djeluje na koži barem 10–15 minuta kako bi njegov učinak bio uspješan.

Ono što sami možete za početak probati je eventualno Lactaderm šampon kojega možete nabaviti u ljekarnama Pet centra. Šampon se inače koristi za čišćenje i održavanje zdrave kože i krzna u pasa i mačaka, ali i kao podrška u liječenju bolesti kože. Djeluje antiseptički, higroskopski i blago keratolitički pa odstranjuje prekomjerno stvorenu prhut i povećava vlažnost na površini kože. Također odstranjuje neugodan miris kože i dlake te smanjuje prekomjerno lučenje masti i loja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr