Povratak

Mekana stolica i proljev kod udomljenog mačka / Gastrointestinalni poremećaji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije mjesec dana udomila sam mačora od godine dana iz Prave šape, ako ste čuli za njih, koju vodi nekolicina volontera. Mačak po njihovim riječima je očišćen od parazita, no došao je kod mene s proljevom. Zbog toga sam mu kupila veterinarsku hranu Gastro od Royala koju je jeo negdje tjedan i pol, dok mu kakica koliko toliko nije došla u normalan oblik i gustoću pa sam prešla na običnu hranu, naravno malo po malo da se navikne. No, problem je što je opet dobio proljev, ali ne vodenasti. Izmet je mekan i nema oblika, a tu i tamo nađem dvije kapljice krvi. Dok je na wc-u ne boli ga (nema ni upaljen anus), jako je aktivan mačak, sretan mačak, ima i preveliki apetit, vodu pije stalno. Imam još jednu mačku s kojom dijeli WC, a ona ima normalnu, tvrdu kakicu, znači očito nije nešto zarazno. Zanima me dali je moguće da on ima proljev zbog prehrane, što sam prešla na običnu hranu (samo dehidriranu, mokru mu nisam davala)i šta dalje?. Pokušala sam mu dati i Pratel tabletu, no ne postoji način na koji mu ga mogu dati jer odbija sve načine, čak i kad je tableta zagurana u hranu. Hvala puno!
Matea

O: Općenito, mekana stolica kod mačaka govori da je došlo do poremećaja u želučanom i crijevnom sustavu. Takvi poremećaji su relativno česti u mladih mačaka, a naročito onih o kojima se nije vodila adekvatna briga. Svaka pohvala Vama što ste odlučili pomoći jednoj maci i udomili je.

Gastrointestinalni poremećaji mogu biti različitog uzroka. Ipak najčešće se javljaju kao posljedica neadekvatne prehrane, a mogu biti i posljedica virusnih (zarazne virusne bolesti mačaka, od kojih je najčešći corona virus), bakterijskih i parazitarnih bolesti, metaboličkih bolesti, te trovanja itd. Neke bolesti poput akutnog pancreatitisa (upala gušterače), kronične bolesti jetre ili upalne bolesti crijeva, također mogu uzokovati promjene u konzinstenciji izmeta. Svaka upala otežava mački probavu hrane, pa se takva hrana ne absorbira, a mačka može izgubiti na težini, pa čak i dehidrirati.

Općenito o uzrocima pojave krvi u stolici mačaka pisala sam u ranije objavljenom odgovoru Krvava stolica.

Sljedeće, treba spomenuti i intoleranciju na hranu koja izaziva zakašnjelu reakciju koja se javlja nekoliko sati do više dana nakon konzumiranja određene vrste hrane. Jedan od znakova koji se javljaju u organizmu koji ne probavlja određenu hranu ili njene sastojke je proljev, odnosno promjene u pražnjenju crijeva. Dakle, prema tome, ne znači da će se intolerancija razviti na suhu hranu istog proizvođača mokre hrane na koju se intolerancija razvila ili obrnuto. Općenito se intolerancija na hranu razlikuje od alergije na hranu po tome što u reakciji ne sudjeluje imunološki sustav. Alergije na hranu tipično uzrokuju povremene svrbeže po tijelu, otečenja ili upalno promijenjena mjesta na glavi i ušima, gubitak dlake ali i povraćanje i proljev. Najčešći od znakova koji se pak javljaju kod intoleracije na hranu je mekana stolica i/ili proljev, odnosno promjene u pražnjenju crijeva. Najpoznatiji uzrok intolerancije na hranu kod mačaka je mlijeko. Ovo se događa iz razloga što mnogim sisavcima nedostaje enzim za probavljanje laktoze (mliječnog šećera). Osim mlijeka, intoleranciju na hranu u mačaka najčešće uzrokuje riba, govedina, jaja i pšenica a specifičnost je kako se intolerancija može javiti i unatoč činjenici kako mačka konzumira određene sastojke dulje vremena.

S obzirom na simptome koje ste primijetili u Vašeg ljubimca i činjenicu kako mu se stolica donekle stabilizirala sa medicinskom hranom, preporučila bih Vam ponovno uvođenje medicinske hrane i hranjenje takvom hranom minimalno 14-21 dana kako bi se probavi omogućio oporavak. Prednost medicinske hrane je što je visokoprobavljiva, omogućava dostupnost hranjivih tvari i pomaže izlječenje probavnog trakta, sadrži sniženu razinu masti, sprječava povraćanje umirujući gastričnu mukozu i pomaže pražnjenju želuca, sadrži povećanu razinu topivih vlakana i antioksidante koji smanjuju oksidativno oštećenje stanica povezano s gastroenteritisom. Takvu je hranu potrebno davati više puta dnevno u manjim obrocima.

Ukoliko sumnjate kako je upitno čišćenje od crijevnih parazita u Vašeg ljubimca te su oni uzrok pojave krvave stolice, postupak dehelmintizacije možete ponoviti jer je prošlo više od mjesec dana boravka u novoj okolini. Osim tableta protiv crijevnih parazita, na tržištu postoji i sredstvo u obliku ampule od Bayera Profender koje se nanosi na kožu sa gornje strane vrata, a koncentracija djelatnih tvari zadržava se u cirkulaciji organizma i do mjesec dana od aplikacije.

Probava Vašeg ljubimca bi se trebala stabilizirati kroz period od tjedan do 10-ak dana uz poduzete navedene mjere. No, svakako bi trebalo pomoć potražiti u veterinarskoj ambulanti ukoliko simptomi i dalje perzistiraju kako bi se načinio opći klinički pregled i po potrebi dodatne kliničke pretrage u svrhu postavljanja točne dijagnoze i pravovremene primjerene terapije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr