Povratak

Mladi mužjak i ženka mačke u istom domu - kastracija i sterilizacija / Označavanje teritorija urinom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Nedavno sam uzela dva mačića iz istog legla, muško i žensko, imaju 4 mjeseca. Po preporuci veterinara mislili smo kastrirati samo njega, međutim ne znam kada bi bilo vrijeme za to budući da ženke sazrijevaju ranije. Bojimo se da će se pariti ako previdimo da je mačak dosegao spolnu zrelost. Je li moguće kastrirati mužjaka sa 6 mjeseci bez nekih nepoželjnih posljedica za njega? Njih dvoje se često "igraju", love se po stanu, grizu za uši i glavu, ponekad bude glasnijeg mjaukanja kao zbog boli, ne znam da li je to zaista igra ili se zapravo tuku? On nju zadnjih par dana kad se tako igraju liže i griže ispod repa, je li moguće da se već tjera?

O: O spolnom sazrijevanju muškog mačka pisao je kolega Dragan Vešović, dr. vet. med. u ranije objavljenom odgovoru Spolno sazrijevanje i spolni nagon mačka.

Mačak postaje spolno zreo u dobi pet do devet mjeseci i od tada je spolni sustav u pripravnosti ako se ukaže prilika. Luteinizirajući hormon iz hipofize stimulira testise na stvaranje sperme, ali i muškog spolnog hormona, testosterona.

Mačke na svom teritoriju ostavljaju vidljive oznake kako bi priopćile svoje prisutstvo ili posjed određenog područja. Mačak štrcanjem urina označava svoj domaći teritorij.Mačke koriste označavanje urinom i kao komunikaciju među sobom. Mačji urin sadrži feromone koji su kemijske supstance koje govore drugim mačkama neku poruku. Sve mačke bilo kastrirane ili ne, muške ili ženske mogu označavati urinom, ali ipak je najčešće u nekastriranih mačaka. Ženke najčešće označavaju kada se tjeraju. Kastracija mačka prije spolne zrelosti može u postpunosti osigurati da nikada ne počne označavati. Kastracija nakon što je već počeo označavati može smanjiti označavanje. Nekastrirani mužjaci označavaju češće i njihova mokraća ima jak neugodan miris.

Nekastrirani mužjak mačak počne označavati teritorij nakon što postane spolno zreo. Mnogi faktori mogu utjecati na to kada će početi označavati. Mužjaci u suživotu s više mačaka ili s više mačaka u susjedstvu počinju obilježavati ranije. Kućanstva s više mačaka imaju više problema sa označavanjem urinom.

Za odrasle mačke istraživanje je pokazalo da je 87% mačaka prestalo obilježavati urinom nakon kastracije, 78 % prestalo je odmah, 9% nakon par mjeseci, a 13% je nastavilo obilježavati. Drugo istraživanje je pokazalo da je 77% mačaka smanjilo ili potpuno prestalo označavati 6 mjeseci nakon kastracije. Iz vlastitog iskustva pokazalo mi se da nakon za lutanjem počinje nakon druge do treće godine života.

Sprječavanje označavanja urinom može se pokušati spriječiti mačjim feromonima, o kojima je detaljnije pisala kolegica mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med. u svom odgovoru Mačji facijalni feromoni - "Ceva" Feliway spray".

Na mjestima na kojima mačka obilježava urinom i na taj način ona počne označati označavati trljanjem bradom. Također postoje sprejevi za odbijanje mačaka da označavaju mokraćom određena mjesta, npr. Beaphar odbojni sprej.

O spolnom sazrijevanju ženke mačke pisao je kolega Franjo Hrgota, dr. vet. med. u ranijem odgovoru Spolno sazrijevanje i parenje mačke.

Ukoliko Vaša ženka mačka neće izlaziti van i ukoliko neće imati preizražene znakove tjeranja (mijaukanje, označavanje urinom), Vi možete kastrirati samo mužjaka, ali zbog zdravlja mace i Vašeg mira mislim da je najbolje kastrirati oboje.

O najboljoj dobi za kastraciju mačaka pisala je kolegica Martina Kuzmanić, dr. vet. med. u svom odgovoru Dob za kastraciju mačaka.

Njihovo igranje koje trenutno Vama izgleda dosta grubo sasvim je uobičajena za njihovu dob kada se uče vještinama i lovu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr