Povratak

Mogući uzroci i zaustavljanje proljeva kod mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moj mačak (star 5 mjeseci) već nekoliko dana ima proljev. Kako zaustaviti proljev? Naime, prije 3 tjedna ranio si je nogu. Rana je tretirana Bivacinom. U međuvremenu je rana zacijelila. Ima li to kakve veze s proljevom? Jede mačje krokete Whiskas Junior i ponekad mu dajemo meso, tj. našu hranu. Možemo li mu davati mlijeko, točnije kozje mlijeko? Unaprijed hvala, Anita


O: Uzrok proljeva može biti neadekvatna prehrana, prisutnost crijevnih nametnika, zatim može biti virusne i bakterijske naravi. Za zaustavljanje proljeva je bitno da se promjeni prehrana, koja mora biti lagana i lako probavljiva s probioticima.

Za probavne probleme i formiranje stolice treba koristiti prilagođenu prehranu: Hill's Feline i/d, Royal Canin Intestinal, Eukanuba Intestinal, Purina EN. Možete maci pripremiti i kuhanu piletinu i rižu ako niste u mogućnosti nabaviti gotovu hranu.

Ako maca nije očišćena od crijevnih parazita svakako je to potrebno napraviti što prije (Pratel). Savjetujem i zaštititu preventivnim cijepljenjem protiv mačjih zaraznih bolesti kad se proljev zaustavi, a mačić oporavi.

Floryboost pasta - u svom sastavu sadržava posebni mineralni prah Montmorillonite (drevni vulkanski pepeo), elektrolite, dekstrozu, sorbitol, biljni ugljen i brašno rogača. Djeluje na način da vulkanski pepeo apsorbira agresivne agense i toksine, elektroliti uspostavljaju elektrolitsku ravnotežu, dekstroza nadoknađuje pomanjkanje energije. Dobro je ovu pastu davati u kombinaciji s Immunoboost pastom koja je kolostrumom bogat, gotov hranidbeni dodatak za peroralnu primjenu u rekonvalescentnih, bolesnih i stresu izloženih životinja jer poboljšava opće tjelesno stanje mlade životinje.

Mlijeko nije nužni dio prehrane mačića nakon što oni prestanu sisati. Mnoge odrasle mačke uživaju piti mlijeko, ali ne podnose  laktozu jednako. Nedostaje im enzim potreban za probavljanje mliječnog šećera laktoze i može im se javiti proljev. Ako ne znate podnosi li Vaša mačka laktozu, dajte joj mačje mlijeko koje ima manje laktoze, a možete ga nabaviti i u Pet Centru. Kozje mlijeko sadrži manje laktoze od kravljeg, ali ipak može uzrokovati proljev.

Bivacin je kombinacija antibiotik za lokalnu aplikacije, neomitina sulfat i bacitracin, te može uzrokovati disbalans probave i proljev ako ga je maca polizala u većim količinama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr