Povratak

Mokraćni kristali (kamenci): simptomi (krv u mokraći) i medicinska hrana kao terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Pročitala sam dosta članaka i pitanja i odgovora, ali nijedan mi nije pomogao.  Imam mačka starog oko 1 godinu i 3 mjeseca. Prije otprilike 2 tjedna sam primjetila da ga nešto muči, na kraju je bilo još gore i išli smo veterinaru. Otkriveni su mu kristali u mokraći, povišena urea. Konačno je mogao normalno piškiti, nije ga boljelo, vratio mu se apetit. Sve je bilo dobro do jučer. Opet primjećujem da ga boli, da se muči, i primjetila sam krv u urinu. Malo onako, tamniji urin, i kapljicu krvi.  Nemoguće da su mu se u par dana opet tako napunili kristali da su ga začepili, pogotovo jer ga hranim samo propisanom hranom koju sam dobila od veterinara. Lucija

O: Mokraćni kristali ili kamenci zahvaćaju donje mokraćne puteve i izazivaju iritaciju, upalu, čak i začepljenja i nemogućnost mokrenja. Najčešći simptom je otežano mokrenje i/ili prisutnost krvi u mokraći. Prehrana medicinskim hranama kod bolesti donjih mokraćnih puteva je jedan od oblika liječenja ali i prevencije daljnih stvaranja kamenaca ili kristala jer ovakve hrane daju optimalnu kiselost mokraće (mokraćni pH) koja je neophodna u nadzoru stvaranja kristala. O težini stanja i dužini trajanja bolesti, ovisi i trajanje potrebne posebne prehrane.

Istraživanja su pokazala kako je u prosjeku potrebno 5-12 tjedana prehrane medicinskom hranom kako bi došlo do otapanja kristala. Osim toga, kako bi se izbjeglo ponovno stvaranje kristala preporučuje se prehrana medicinskom hranom još minimalno slijedećih 6 mjeseci, a sve u ovisnosti o nalazu urina. Svakako je potrebno obratiti pozornost na činjenicu kako se mačak mora hraniti isključivo medicinskom hranom za otapanje kamenaca jer svakim unosom druge hrane umanjit će se mogućnost otapanja. Ako primjetite da mačak uopće ne mokri ili je to jako malo, ponovite posjet veterinaru kako bi se izvršila kateterizacija i time izbjegle moguće komplikacije. Također, moram napomenuti kako je preduvjet optimalnog oporavka: vođenje računa o pravilnoj ishrani ljubimca, osiguravanje stalnog pristupa svježoj vodi, slijeđenje preporuka o kontrolnim pregledima i eventualnoj medikamentoznoj terapiji od strane Vašeg ambulantnog veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr