Povratak

Mršavljenje i žutilo sluznica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam odraslog mačka i primjetila sam da je u zadnje vrijeme jako smršavio, a ima i žuti jezik, nos i uši. Da li je to neka ozbiljna bolest i da li se ja mogu zaraziti?
Hvala,
Monica

O: Kako niste naveli je li obojena dlaka ili koža Vašeg mačka, te postoje li promjene na drugim dijelovima tijela, vrlo je teško procijeniti što je uzrok opisanim promjenama. Žuta boja jezika, nosa i ušiju može biti posljedica obojenja ovih dijelova tijela povraćenim sadržajem želuca.

Moguće je da niste vidjeli sam akt povraćanja, a životinja je čisteći se i ližući šape raznijela obojeni sadržaj po navedenim područjima. Isto tako, postoji mogućnost da je porijeklo žute boje iz hrane ili nekih drugih izvora.

Ukoliko promjene nisu nastale na ovaj način, uzrok žutila kože i sluznice vrlo vjerojatno je posljedica povećane količine bilirubina u serumu životinje.

Žutica ili ikterus javlja se kao posljedica opstrukcije (vanjske ili unutarnje) žučnih puteva, ubrzane razgradnje eritrocita i nekih oboljenja jetre.

Obzirom da žutica predstavlja samo simptom, a ne i određenu bolest, vrlo je važno postaviti točnu dijagnozu prema kojoj se provodi ciljana terapija.

Izrazito i naglo mršavljenje životinje svakako je stanje koje zahtijeva kompletnu kliničku, kao i dodatne laboratorijske pretrage kako bi se na vrijeme pomoglo životinji.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr