Povratak

Munchkin - patuljasta mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas ako mi možete raći da li postoje male mace, tj. da li postoji vrsta mačaka koje ne rastu nego ostanu male? Npr. kako postoje patuljasti kunići da li ima i patuljastih maca? Hvala unaprijed,
Petra

O: Patuljasta mačka s velikim zglobovima i kratkim kostima, priznata kao pasmina je mačka munchkin. Munchkin pasmina naročito je upadljiva svojom promjenom u građi - patuljasta je, s time da je većina kostiju normalne veličine, ali kosti nogu dramatično su skraćene.

 Inače, samo je nekoliko pasmina određeno na temelju jedne anatomske karakteristike, koja je često zapravo deformacija (munchkin, manx i sl.).

Kratkonoga munchkin mačka izazvala je velike kontroverzije. Dok je njezina zaigrana narav nesumnjivo mačja, karakteristike "patuljka" predstavljaju radikalan odmak od normalne anatomije mačaka. Pojedine organizacije priznale su je bez većih poteškoća kao pasminu, dok većina nije, iz razloga što su je smatrale pasminom zasnovanom na genetičkoj bolesti. Pasmina je stoga morala proći stroge zdravstvene provjere prije no što je definitivno priznata. S druge strane, uzgajivači, ali i vlasnici, mačaka ove pasmine smatraju je idealnom za držanje u stanovima, tj. manjim kućanstvima i nisu sumnjičavi prema njihovim mogućim zdravstvenim problemima.

Povijesno gledajući, ova se pasmina u Sjevernoj Americi uzgaja od 1980-ih. Nakon zdravstvenih provjera, TICA joj je dala status "nove pasmine" 1995. Neki uzgajivači rade s pasminama s rodovnicom kako bi dobili munchkine s kovrčavom dlakom i savijenim ušima. Tako je i, npr. kratkonogi, kovrčavi Skookum nastao križanjem LaPerm s munchkin mačkom. Dakle, munchkin pasmina je relativno mlada pasmina dobivena mutacijom koja uzrokuje ahondroplaziju, odnosno hipohondroplaziju, a rezultirala je pasminom mačaka s abnormalno kratkim nogama.

Što se tiče tjelesnih obilježja, glava ove mačke je gotovo trokutasta s njuškom srednje dužine. Oči su oblika lješnjaka, velike i lagano ukošene. Uši su umjereno velike, široke u bazi i uspravne. Tijelo je srednje veličine, znatno mišićavo, niti vitko niti zdepasto. Dlaka je umjereno gusta sa srednjom poddlakom. Boja dlake dolazi u svim kombinacijama, uključujući pointed, sepiju i boju nerca. Rep je visoko postavljen, srednje debljine te se sužava prema okruglom vrhu. Noge su krtke ali nisu izobličene sa okruglim šapama koje su blago okrenute prema van. Odrasle jedinke teže između 2,5-4 kg. Narav im je privlačna i radoznala.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr