Povratak

Naglo uginuće sijamske mačke / Srčani udar - kardiomiopatija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imala sam sijamskog mačka 8 god. Bio je kastriran. Nikad nije bio sklon bolestima. Prije 3 dana je uginuo. Veterinar nam je dao svoje mišljenje da je mačak iznenada dobio infarkt. Mačak se nikako nije čudno ponašao niti je davao nekakve simptome koji bi ukazali na bolest. Odjednom je počeo vući zadnje noge, otežano je disao, uz naglo podizanje trbušne šupljine, jezik mu je poplavio. Danima me muči što zapravo ne znam koji bi mogao biti uzrok uginuća zdravog mačka koji se hranio kvalitetnom hranom i koji je imao sve uvjete za normalan i zdrav život. Unaprijed hvala!
Mia

O: Izuzetno nam je žao zbog gubitka Vašeg ljubimca.

Činjenica je da su sijamske mačke jedna od čistokrvnih pasmina sa najdužim popisom genetskih bolesti. Jedna od njih su i brojni defekti srčanog mišića (stenoza aorte, atrio-ventrikularne malformacije, stenoza pilorusa, primarna endokardijalna fibroelastoza).

Infarkt je termin kojim se obično opisuje stanje u ljudi koji boluju ili su oboljeli od infarkta miokarda, najčešće povezanim sa bolestima srčanih arterija. Miokard je mišićno tkivo srca, prima hranjive tvari i kisik od srčanih arterija. One su male krvne žile u miokardu koje dovode krv iz aorte, glavne arterije tijela. Ako srčane arterije postanu uže ili u potpunosti začepljene, obično sa otvrdnutim naslagama masnoća, ovo može ometati protjecanje krvi do miokarda, što rezultira infarktom. Infarkt je mjesto na miokardu koje je bolesno zbog nedostatne opskrbe krvlju. Ovaj dio srčanog mišića prestaje dobro funkcionirati i postaje izvor abnormalnog srčanog ritma (aritmije). U ovisnosti o veličini infarkta, mjestu srca koje je zahvaćeno, te da li je blokada djelomična ili potpuna, infarkt miokarda može biti blagi ili vrlo težak, sa zatajenjem srca ili čak smrću.

Vrlo je rijedak slučaj infarkta miokarda u mačaka, iz jednostavnog razloga što se masti drukčije metaboliziraju u tijelu mačke nego u tijelu čovjeka, te prehrambenih faktora. Ovo znači da mačke vrlo rijetko obole od pravog infarkta. Infarkt uslijed blokade srčanih arterija javlja se kod nekih mačaka koje boluju od kardiomiopatije (bolesti srčanog mišića), koja se osniva na stanjenju srčanog mišića u određenim dijelovima srca. Uzrok je u mačaka vjerojatno povezan s malim krvnim ugrušcima koji se formiraju u srcu sekundarno postojećoj kardiomiopatiji. Također, veću sklonost ovom oboljenju imaju mačke oboljele od dijabetesa.

Stoga se termin srčani udar ili infarkt u pasa i mačaka koristi u definiciji epizoda kolapsa (ili sinkope) ili za opis naglog uginuća u životinja. Sinkopa je termin kojim opisujemo epizode nasvjestice ili kolapsa (parcijalog ili kompletnog), povezanih sa abnormalnostima srca. Ona je povezana sa slabom funkcijom srca, kao rezultat srčane bolesti ili pak abnormalnosti srčanog ritma. Sinkopa se može javiti sa iznimno niskim srčanim ritmom (bradiaritmija) ili sa ubrzanim (tahiaritmija). Ona povremeno može biti rezutlat niskog krvnog tlaka, a obično je posljedica davanja lijekova.

U slučaju naglog uginuća ljubimca postoji nekoliko mogućih uzroka. Kako je iznenadno uginuće vrlo rijetko u mačaka, mogu Vam spomenuti i slijedeće: hipoadrenokorticizam, subaortalna stenoza, aneurizma, tromboemolija (obično plućna), kardiomiopatije (slabost srčanog mišića koja može nastupiti sekundarno nakon virusne ili parazitarne infekcije), supraventrikularna tahikardija, toksini (iako obično postoje neki klinički znakovi).

Karakteristično je gotovo za svaki od navedenih uzroka da uginuće nastupi tijekom nekoliko sati ili kraće, bez vidljivih simptoma ili sa vrlo malo simptoma.

Također, treba spomenuti i hipertrofičnu kardiomiopatiju. Ovo stanje je okarakterizirano odebljanjem glavne komore srca iz koje se tjera krv u tijelo (lijeva klijetka) i nije povezano ni sa kojim drugim medicinskim problemom. Ovo oboljenje može biti od blagog do onog koje ugrožava život. Glavni uzrok oboljenja je genetski, no pogodovni faktori mogu biti: vrućica, infekcija, stres, anestezija i/ili sedacija i intravenozna aplikacija lijekova ili tekućina. Ovo stanje prate slijedeći simptomi: glasno, otežano disanje uz otvorena usta, nagla nesposobnost upotrebe jednog ili više udova, čučanje ili lijeganje sa prsima prema dolje, ispružena glava i laktovi položeni naprijed, gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, inaktivnost.Kako se smatra da je bolest genetski uvjetovana, ne postoji preventivna njega, osim isključivanja mačaka nositelja gena iz uzgoja.
 
Naziv kardiomiopatija općenito upućuje na bolest srčanog mišića. Neke kardiomiopatije imaju poznate uzroke dok je kod mnogih on još uvijek nepoznat. Simptomi kardiomiopatije nisu specifični, a vrlo su slični mnogim bolestima srca i pluća: hipertireoidna bolest srca (uzrokovana prekomjernom funkcijom štitnjače), hipertenzivna bolest srca (uzrokovana visokim krvnim tlakom), mačja restriktivna kardiomiopatija, mačja dilatirana kardiomiopatija, urođene srčane bolesti, umjerena do jaka anemija (nizak broj crvenih krvnih stanica koji može biti uzrokom povećanja srčanog mišića i/ili zatajenja srca), primarne bolesti perikarda, prekomjerna razina hormona rasta.

Kako se jedino obdukcijom može točno utvrditi uzrok uginuća, nadam se da sam Vam barem malo pomogla razjasniti uzrok tragedije koja se dogodila Vašem ljubimcu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr