Povratak

Nekirurške metode kontracepcije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Prije 1 god. sterilizirala sam macu staru sada 7 godina, obavljena je sterilizacija vađenjem jajnika, ali nakon 1 god. maca se ponovno počela tjerati i to na način da svaki mjesec dana sada ima nagon tjeranja 2 puta s prekidom od 1 tjedan. Prije sterilizacije nagon je bio svaka 3 mjeseca, a sada je postalo sve češće. Konzultiranjem kod veterinara dobila sam odgovor da ponovna sterilizacija ne dolazi u obzir jer bi macu morali čitavu rastvoriti dok bi se pronašao skriveni i zaostali jajnik. Što učiniti i postoje li hormonalne tablete umjesto inekcija i koliko su štetne za zdravlje mace? Lijepi pozdrav, Ljiljana


O: Nekirurška kontracepcija predstavlja reverzibilnu ili ireverzibilnu prevenciju estrusa u ženki.

Farmakološke metode kontracepcije i sterilizacije su pouzdane, jeftine i reverzibilne. Postoje hormonske metode progestinima, androgenima i analozima GnRH (uzrokuju blokadu receptora raprodukcijskih hormona ili indirektno blokiraju kontracepciju negativnom povratnom spregom).

Zatim, na raspolaganju je imunokontracepcija te ostale metode nekirurške kontracepcije.

Hormonska kontracepcija progestinima kod ženki obavlja se sa sljedećim: MA (Megastrol acetatom) sintetskim preogestinom za privremenu supresiju estrusa kuja i mačaka (daje se oralno tijekom 8 dana), MPA (medroksiprogesteron acetat)supresija estrusa kuja i mačaka.

Hormonska kontracepcija kod mačaka obavlja se Metiltestosteronom peroralno koji inhibira estrus i Miboleronom (sistemski androgen) koji odgađa estrus do dvije godine).

Analozi GnRH primjenjivani kontinuirano suprimiraju plodnost.

Kronična supresija hormona jajnika rezultira supresijom hormona jajnika i gametogeneze (produljeno vrijeme bez tjeranja).

GnRH antagonisti blokiraju receptore u hipofizi.

Za odabir preparata, djelovanje i eventualne nuspojave, savjetujem Vam da se javite na Kliniku za porodništvo veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr