Povratak

Neuobičajeno mljackanje mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mješanku ruske i perzijske mačke, staru 11 mjeseci. Mačka je stalno u kući, sterilizirana je i cijepljena, razigrana, jede dehidriranu i konzerviranu hranu, redovito ju češljam, čistim od nametnika. Do prije mjesec dana primijetila sam da kad se pere, kada pojede ili kada meni liže ruke, jako mljacka, kao da ima u ustima nešto što je smeta. Usnu šupljinu sam provjerila. Zubno meso i zubi se čine ok, nema zadaha, ponašanje je normalno. Zanima me da li je to kod mačaka normalno. Cijeli život ih imam, doduše nisu bile kućne, ali nisam to do nikada prije primjetila.
Hvala, Silvia

O: Usna šupljina je organ kojim životinja uzima hranu i vrši primarnu, pretežno mehaničku, pripremu hrane za kasniju probavu.

U usnu šupljinu slijevaju se i kanalići slinskih žlijezda, čija izlučevina (slina) vlaži hranu, a svojim kemijskim djelovanjem na usitnjene sastojke hrane započinje pravu, kemijsku probavu.

U probavni sustav mačaka učestalo ulaze predmeti koji nisu hrana (dlaka i sl.) bilo lizanjem ili normalnim uzimanjem ustima. Oni, dakako, mogu oštetiti organe za probavu, počevši od usta, pa do završetka crijeva. Uzimajući hranu iz vanjske okoline mačka u usta unosi i mnoštvo različitih mikroorganizama koji ne uzrokuju odmah bolest, ali, ako ih ima mnogo, ako su patogeni ili ako je u tom trenutku iz nekog razloga oslabljena takozvana primarna obrana, doći će do njihovog djelovanja na okolicu. Prije svega na sluznicu usta, što znači na sluznicu obraza, desni, jezika, podjezičnog područja i nepca, a poslije i na dublje slojeve tkiva, odakle se upala može proširiti krvnim i limfnim putem po čitavom organizmu. Ovisno o vrsti mikroorganizama koji su se uvukli u tkivo usne šupljine, nastat će promjene različitog intenziteta, od laganog katara do teške gangrene. Promjene mogu biti difuznog značaja ili lokalizirane samo na pojedinim mjestima.

Znaci po kojima se može zapaziti da s usnom šupljinom nešto nije u redu odnose se na poremećenu funkciju usta: mačka nerado uzima hranu, ali pokazuje želju za hranom, odnosno, oprezno uzima hranu i oprezno je žvače, pojačano slini, a polusažvakanu hranu često ispušta iz usta.

S obzirom kako ste naveli da osim mljackanja niste primijetili značajnije promjene bilo u fizičkom izgledu ili pak ponašanju Vaše ljubimice, mljackanje se može pripisati normalnom ponašanju bilo kao znak ugode ili navike. Ukoliko, pak, primijetite i neugodan zadah iz usta ili otežano uzimanje hrane, 'udruženo' s mljackanjem, upućivalo bi na pojavu upale desni (gingivitisa) ili infekcije u u snoj šupljini pa bi u tom slučaju trebalo potražiti pomoć u veterinarskoj ambulanti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr