Povratak

Njega i prehrana mačke nakon sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

  

P:  Svoju mačku ću za sedam dana sterilizirati. Je li moguće da je moja mačka već zatrudnjela pošto se tjerala i kako da to prepoznam? Molila bih Vas da mi kažete kako se trebam brinuti o mački prije i poslije sterilizacije te kako da je hranim? Mačka je stara 7 mjeseci (rođena je 31.5.2011.).
Unaprijed hvala. Karla.

O: O spolnom ciklusu, graviditetu i utvrđivanju znakova gravidnosti možete više saznati u ranije objavljenim odgovorima Spolno sazrijevanje i parenje mačke, Graviditet mačke te Utvrđivanje graviditeta (skotnosti) i ponašanje mačke prije i tijekom okota.


Moguće je da mačka starosti 7 mjeseci ostane gravidna iako je još daleko od završetka njenog razvoja, naime ona je još uvijek mačić. Ako je ostala skotna veterinar će to vidjeti po maternici i onda će najvjerojatnije osim jajnika (jer se većinom samo oni vade prilikom operacije) odstraniti i maternicu s plodovima.

Dan prije operacije mačka će morati postiti i doći na operaciju natašte. Nakon operacije, taj dan još će spavati ili će se početi buditi. Da bi se izbjeglo da se ljubimica ozlijedi, s obzirom na to da će imati nekoordinirane pokrete nakon buđenja iz narkoze, najbolje ju je ostaviti i transporteru na mirnom, tihom, toplom i mračnom mjestu. Ukoliko se isti dan potpuno probudi, a to ovisi o tome kada je u danu operirana, kako organizam reagira na anestetik i slično, može joj se dati malo vode, no hranjenje i voda dolaze u obzir tek sljedeći dan, tj. tek kad se mačka potpuno probudi.

Bjelančevine su osnovna nutritivna tvar koja pomaže u oporavku i liječenju. Bjelančevine su važne za zacjeljivanje rana, podrška su imunosnom sustavu. Stoga preporučam visokoenergetske i lakoprobavljive konzervice u polutekućem stanju za oporavak organizma. To su  Purina Convalescence, Eukanuba High Calorie, Royal Canin Recovery i Hill`s a/d.
 
Nakon oporavka od operacije za daljnju ishranu preporučam hranu za kastrirane mačke, primjerice Brit Care Castrate, Purina Pro Plan Aftercare, Purina One Sterilised, Royal Canin Neutered Young Male, Hill`s Neutered, Whiskas Sterile i Friskies for sterile cats.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr